VISOKA MODA OSTAVILA BEZ DAHA PUBLIKU SERBIA FASHION WEEKA

Svoje kolekcije predstavili su Eymeric Francois, Madmood Fashion Show Milano, Sarah Jessy Jones, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Zorana Miličić, Vesna Milošević, Marta Miljanić, Aleksandar Gavrić, Reka Orosz i BRJ & City Glam. U prvim redovima podrška je stizala i od mnogih poznatih ličnosti – najveće modne zvezde koja je do sada posetila ove prostore, Anne Fendi, voditeljke Hane Hadžiavdagić, dizajnera Zvonka Markovića, Sanje Veličković, Goce Tržan, Marine Perazić, Donalda Potarda, Barbare Locatelli i mnogih drugih.

Veče su otvorili Bojana Rosić Jovović i City glam jewelry iz Crne Gore, Aleksandar Gavrić iz Srbije i Reka Orosz iz Mađarske. Bojana je prikazala liniju svečanih haljina, koje su uglavnom bile izrađene od čipke, providne, sa neizbežnim resama i cirkonima. Boja koja je preovladavala bila je crna, a ono što je zanimljivo je da su svi modeli nosili naočare uz svečane haljine.

Druga i veoma specifična kolekcija "Vanila Chain" mnoge je ostavila bez daha. S obzirom na to da smo se na ovoj Nedelji mode uglavnom susretali sa čipkom, cirkonima i svečanim varijantama, City Glam Jewelry tim pokazao je da možemo da se obučemo a da pritom nemamo ni jednu tkaninu na sebi. Dve devojke došle su na ideju da kreiraju odeću koristeći samo lance i kristale i to im je itekako pošlo za rukom. Ideja je bila da spoje nespojivo, tj. hladne lance i eleganciju i ženstvenost. Iako je ovo bila njihova prva samostalna revija, Milica Marinković oduševljena je kako reakcijama publike, tako i svojim celokupnim utiskom nakon završetka revije, a otkrila je i da planiraju da prošire svoju liniju prvo na Evropu, a potom i na ceo svet.

Aleksandar Gavrić je pre samo nekoliko meseci napunio 16 godina. Kada neko tako mlad dobije priliku da se pojavi na Serbia Fashion Weeku, jasno je o koliko velikom talentu je reč. On je, u skladu sa svojim godinama, prikazao urbane mladalačke kombinacije. Muški modeli su nosili crne iscepane farmerice, kožne pantalone, dukseve sa rukavima izrađenim od čipke, što je uglavnom bio slučaj i sa ženskim modelima gde smo mogli da vidimo mnogo iscepane odeće. Pored urbanih kombinacija, Aleksandar je predstavio i svoju svečanu kolekciju i kolekciju torbi, gde je kombinovao kožu, pamuk i krzno. Najzastupljeniji materijali svakako su mrežica, krzno i pamuk veće gramaže. Za pripremu revije bilo mu je potrebno 6 meseci, a već sledeće nedelje prikazaće svoju kolekciju na Fashion Weeku u Budimpešti, dok su pripreme za naredni Serbia Fashion Week koji će biti održan u aprilu, već počele.
Poslednja, ali ne i manje atraktivna revija Reke Orosz na mnoge je ostavila pozitivan utisak. Ova dizajnerka poreklom je iz Mađarske, ali boravi u Londonu gde priprema svoje kreacije. Prikazala nam je i mušku i žensku kolekciju. Koristila je mnoge materijale, od vune, pliša, satena, pamuka do kože i šljokica. Reka smatra da žena treba da ima isti dizajn tašne, odeće i aksesoara, tako da je sve što smo mogli videti isključivo njena kreacija. Svaka devojka imala je u skladu sa haljinom tašnicu i nakit u kosi, a dizajnerka kaže da zna da izrađuje cipele i one bi bile istog dizajna.

Iz sata u sat, kako je vreme odmicalo, posećenost je sve više rasla. Sve više ljudi je stajalo i "na nogama" pratilo revije. Svoje kolekcije predstavili su Madmood Fashion Show Milano iz Italije, Marta Miljanić iz Srbije i Zorana Miličić takođe iz Srbije. Serbia Fashion Week ostvario je sjajnu saradnju sa platformom Madmood Milano, te je Madmood Milano Fashion Show imao priliku da predstavi i svoje modele u Srbiji. Pistom su zablistale svečane, duge i svetlucave haljine od čipke.

Marta Miljanić svakako je privukla pažnju svojom kolekcijom prikazavši nešto što do sada publika nije imala priliku da vidi. Cela kolekcija bila je veoma mračna, a inspriaciju je pronašla u stvarima i muzici koju voli i privatno sluša, a to su rock, punk i metal, koje su posetioci imali priliku i da čuju tokom reviji. Svaki model nosio je kožu u vidu haljina, helanki, šortseva, pantalona, sa mnogo lanaca, bodlja i nitni. Za pripremu kolekcije bila joj je potrebna cela godina, tako da joj je trenutno na prvom mestu samo odmor.

Ovaj blok zatvorila je Zorana Miličić, prikazavši nam brend "Cataleya" koji predstavlja jaku ženu koja ima stav i zna šta hoće. Zadovoljna je celokupnim izgledom kolekcije, a treme nije bilo jer je za nju ovo četvrto predstavljanje na Serbia Fashion Weeku, koji joj je otvorio mnogo puteva za dalje poslovanje. Dizajnerka je određeni period živela u Americi, a zahvaljujući Serbia Fashion Weeku stupila je u kontakt sa "Multibrand story" kopmanijom iz Los Angelesa, tako da su Cataleya komadi i tamo predstavljeni. U njenim kreacijama večeras su se kao modeli oprobale i voditeljke Dušica Jakovljević i Hana Hadžiavdagić, a Zoranin plan za budućnost je da se nađe u nekoj drugoj stranoj zemlji na Nedelji mode. Trinaesti blok počeo je predstavljanjem Sare Jessy Jones koja je bila pravo osveženje za Jesenje izdanje ove Nedelje mode. Pistom su se nizali šareni, lepršavi i veoma ženstveni modeli, uz veselu muziku koja je upotpunila doživljaj.

Posle Sare, na veliko zadovoljstvo publike, svoju kolekciju predstavio je svima dobro poznat, Boško Jakovljević. Publika je, kako se i očekivalo, sjajno prihvatila i ovu kolekciju jednog od naših najpoznatijih kreatora. U izradi su korišćeni najkvalitetniji materijali dostupni u Srbiji, a ideja vodilja, po rečima kreatora, bila je da obuče sebe i druge. Primetna je mešavina streetglam-a i urbane mode koja postepeno prelazi u romantično i moderno. Najviše vremena kreatoru je bilo potrebno za komade koji nisu ušli u večerašnju kolekciju, čiji je deo prikazan na Nedelji mode u Atini, gde je održao svoju reviju zahvaljući saradnjom između Serbia Fashion Weeka i Atinske nedelje mode. Cilj u najskorijoj budućnosti za Boška je da stigne do Madrida, a u međuvremenu planira da komercijalizuje svoju kolekciju.

Poslednja u ovom bloku svoju kolekciju prikazala je Vesna Milošević. Prvi utisci posle revije su sjajni, kreatorka je prezadovoljna i smatra da je uspešno predstavila ideju urbane devojke 21. veka kroz svoje komade odeće obogaćene nakitom. Prirodna lepota bila je njena najveća inspiracija, zelenilo kao i plave nijanse koje podsećaju na travu i more, uz nijanse crne i bež, dale su čitavoj kolekciji posebnu eleganciju. Od materijala korišćena je čipka, svileni detalji i rastegljive umetničke postave. Posredstvom Serbia Fashion Weeka naša dizajnerka je nedavno održala reviju i na jednoj od najprestižnijih Nedelja mode na svetu, u Njujorku. Planovi za budućnost su, kako kaže, veliki. Kolekcija jesen-zima 2017. već se priprema, a u međuvremenu kreatorka planira nekoliko odlazaka u inostranstvo.

Naredni blok otpočeo je u fantastičnoj atmosferi. Prvi se predstavio neprikosnoveni Bata Spasojević. Jedna od glavnih inspiracija za ovu kolekciju bila mu je Tamara Plakić, žena koja, kako kaže, ima 82 godine i nema granica u odevanju i razmišljanju.

- Godine za modu nisu bitne, bitno je dobro se osećati u svojoj koži i uživati u životu - izjavio je Bata.

Zahvaljujući uigranom timu nije mu bilo potrebno puno vremena za spremanje kolekcije koju je prikazao. Dominiraju prirodni materijali kao što su pamuk, koža, u manjoj meri krzno i likra u kombinaciji viskoze, materijali koji se pre svega lako održavaju. Zahvaljujući saradnji Serbia Fashion Weeka i New York Fashion Weeka, Bata se nedavno predstavio svetskoj modnoj eliti na Njujorškoj nedelji mode koja ima veoma važnu ulogu u njegovoj daljoj karijeri.
Poslednji dizajner koji se predstavio pete večeri Nacionalne nedelje mode, svakako je jedna od najvažnijih ličnosti ove organizacije, Eymeric Francois. Reakcije publike teško mogu da se prenesu rečima, oduševljenje je bilo više nego očigledno. Eymeric prenosi kako je vrlo zadovoljan kako je protekla revija, kao i modelima koje je pohvalio da su uradili tačno ono što je tražio od njih, tako da mu nije bilo teško da pronađe pravu devojku za svaku haljinu. Njegova najnovija kolekcija inspirisana je svetom iz bajki, svetom sirena i vila. Kreacije podsećaju na kostime koji su pretvoreni u haljine visoke mode. Mešavina različitih materijala doprinela je bajkovitosti cele kolekcije, a dominiraju svila, šifon, saten i brokat koji nabavlja u jednoj tradicionalnoj francuskoj fabrici. Biti na obe strane organizacije kao što je SFW, tačnije biti član same organizacije i s druge strane predstaviti se kao dizajner za njega predstavlja veliko zadovoljstvo.

Posetioci će još večeras imati priliku da uživaju u revijalnom delu Serbia Fashion Weeka u Novom Sadu i to uz sjajne revije Vasilija Kovačeva, Marije Šabić, Natalie Zlodyreve, Imane Ayissi, Milice Lazarević, Suzane Perić, Mirjane Vujičić, PRIKa i Milice Lazarević, a potom se manifestacija seli u Beograd, gde će, u ambasadi Francuske, 13. novembra biti upriličena svečana dodela modnih nagrada, Serbia Fashion Awards.

Pogledajte još