ZALEĐENI REGION: Makedonija odsečena zbog snega, olujno u Hrvatskoj, u BiH i Sloveniji minus 20!

Istok Makedonije odsečen

Čini se da je najteže u Makedoniji čiji je istočni deo zemlje potpuno odsečen zbog snega.

Putni pravci koji vode ka istočnoj Makedoniji danas su potpuno zatvoreni zbog snega, a i dalje je neprohodan autoput u delu od Velesa do Skoplja.

Prema Auto-moto savezu Makedonije, na tom autoputu od naplatne stanice Otovica do Kule uopšte nije moguć saobraćaj jer ima zaglavljenih vozila. Kako prenose mediji, vozači koji su satima zaglavljeni, žale se da je formirana duga kolona vozila i da ne mogu da predju nijedan metar, zato što je autoput zatrpan snegom.

Za saobraćaj su u potpunosti zatvoreni putni pravci prema istoku zemlje, put od Štipke petlje do Katlanova i magistralni put Štip-Kočani, zbog čišćenja snežnih nanosa.

Zbog obilnih snežnih padavina u prekidu je i saobraćaj na regionalnom putu Tetovo-Jažince, na severozapadu Makedonije.

Zabrana za teška teretna vozila važi na planinskim prelazima Straža, Mavrovo, Preseka, Pletvara, Djavato, Bukovo, od Krive Palanke do granice sa Bugarskom, od Struge do granice sa Albanijom i Katlanovo-Veles.

Olujno jutro u Hrvatskoj

Od jutros u Hrvatskoj je veoma hladno i vetrovito uz temperature koje se spuštaju i do 18 stepeni ispod nule, koliko je zabeleženo na Zavižanu i Sv. Juri. U pojedinim delovima zemlje visina snežnog pokrivača dostigla je 24 centimetra.

Zemlju tokom najhladnijeg dana ove zime očekuje mestimičan i slab sneg dok će na Jadranu duvati olujni vetar s orkanskim udarima.

Pojedini putni pravci u zemlji takođe su zatvoreni zbog olujnog vetra. Ukoliko se slučajno nalazite u Hrvatskoj, sledeće deonice su zatvorene:

  • deonica autoputa A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim putevima preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27)
  • državni put DC1 Gračac-Knin
  • most dr Franja Tuđmana u Dubrovniku
  • Paški most
  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene
  • državni put DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, županijski put ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.

Na Bjelašnici minus 20, vetar do 122 km/h

Jutros je na Bjelašnici u BiH izmereno čak -20 stepeni Celzijusa uz severni vetar brzine do 122 km na sat.

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovni umereno do pretežno oblačno. U centralnim, zapadnim i istočnim područjima povremeno sa slabim snegom.

Vetar u Hercegovini i na zapadu Bosne, umeren do jak, povremeno sa olujnim udarima, a u ostatku Bosne, slab do umeren, severni. Najviša dnevna temperatura iznosiće od -12 do -6, na jugu od 1 do 5 stepeni.

U Sloveniji -23

Na Kredarici u Sloveniji danas je izmereno -23 stepena, podaci su nacionalnih meteoroloških službi. Na moru se u toku dana očekuju udari vetra brzine i do 100 km na sat. U glavnom gradu Ljubljani jutros je izmereno -5 stepeni.

Izvor: blic.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.