REŠILI STE DA SE ŽENITE? NAUČNICI TVRDE: Brak "ubija" muškost

Dansko istraživanje pokazalo je da je pad nivoa testosterona bio najdramatičniji u periodu posle sklapanja braka. Rezultat je zasnovan na sveobuhvatnoj, 10 godina dugoj, studiji u kojoj je učestvovalo 1.113 Danaca.

Oni su takođe bili subjekti u istraživanju kardiovaskularnih bolesti. Prvi uzorci krvi su uzimani između 1982. i 1984. godine, kada su muškarci imali 30-60 godina. Deset godina kasnije, bili su izloženi novim testovima krvi.

- Testosteron igra ulogu u svemu što definiše muškarca - rekla je šef istraživanja, Ana-Marija Anderson, u izjavi koju prenosi "Sputnik".

Testosteron igra ključnu ulogu u razvoju muških reproduktivnih tkiva, kao i promovisanju sekundarnih seksualnih karakteristika kao što su povećanje mišića i koštane mase i rast dlake i brade.

Pad testosterona, međutim, još uvek nije uzet u obzir sa strogo biološkog stanovišta. Smatra se da oksitocin, hormon koji se oslobađa tokom seksualnog uzbuđenja, igra bitnu ulogu. Hipoteza je da oženjeni muškarci oslobađaju više oksitocina od neoženjenih, što utiče na nivo testosterona. Druga hipoteza je da nivo testosterona pada jer su oženjeni muškarci više izloženi ženskim feromonima kada žive sa svojim ženama.

Pored braka, drugi životni faktori koji negativno utiču na nivo testosterona su starenje, višak kilograma, fizički i mentalni stres i nedostatka sna.

Zanimljivo da su reči "brak" i "otrov" skoro homonimi u nordijskim jezicima. To je podstaklo švedskog pisca Avgusta Strindberga da iskoristi ovu igru reči u nazivu svoje kolekcije kratkih priča iz 1884. godine. Knjiga se zvala "Venčati se", ali se može tumačiti i kao "Otrovati se".

Izvor: Novosti

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.