Ovih 5 simptoma otkrivaju da vašem telu nedostaju vitamini

Analiza krvne slike će otkriti nedostatak vitamina, ali postoje i nedostaci koji se mogu videti na kosi, koži ili noktima. Ovo su neki od njih:

1. Naduvene oči

Oči mogu da budu malo naduvene kada se probudite. Njihova preterana nadutost, međutim, može da ukaže na mali unos joda u organizam. Studija iz 2006. godine otkrila je vezu između unosa joda i bolesti štitne žlezde - stanja koje, između ostalog, može dovesti do umora, iscrpljenosti i nadutih očiju. Drugi znaci nedostatka joda uključuju: suvu kožu, povećanje težine i lomljivost noktiju.

Hrana koja pomaže: brusnice, jogurt, morske alge, krompir, jagode i pasulj.

2. Bleda koža

Bled ten može biti znak nedostatka vitamina B12, što utiče na kožu i stvara umor. Još jedan simptom nedostatka tog vitamina je gladak jezik.

Hrana koja pomaže: losos, crveno meso, obogaćene žitarice, jogurt i švajcarski sir.

3. Suva kosa

Suvoća kose može biti znak nedostatka vitamin B7. Nizak nivo biotina može uzrokovati lomljenje noktiju i tanjenje kose. Visok nivo biotina, uz pomoć vitaminskih dodataka, može da poboljša kvalitet kose i može biti tretman za dijabetes.

Hrana koja pomaže: jaja, bademi, orasi, mahunarke i integralne žitarice.

4. Blede usne

Ako su usne blede, to može da bude znak anemije i nedostatka gvožđa u ishrani. Za česte prehlade zaslužan je nizak nivo gvožđa, koji slabi imunitet.

Hrana koja pomaže: crveno meso, morska hrana, pasulj, tamnozeleno lisnato povrće, žitarice obogaćene gvožđem i grašak.

5. Krvarenje desni

Pojava manje količine krvi, nakon pranja zuba, je normalna. Ako, međutim, primetite da su vam desni osetljivije i da često krvare, to može da bude znak nedostatka vitamina C. Stalan nedostatak vitamina C može izazvati skorbut, u čije simptome spadaju: modrice koje lako nastaju, krvarenje i bolovi mišića i zglobova.

Izvor: msn.com/B92
Foto: Pexels

Pogledajte još