MASAKR ISPRED NEMAČKE AMBASADE: Najmanje 80 mrtvih i 300 ranjenih u stravičnoj eksploziji

- U pitanju je privremeni bilans žrtava. Svakog momenta brojka se nažalost povećava - izjavio je Frans presu neimenovani potparol ministarstva i dodao da povređeni i dalje stižu u bolnice.

Najviše su stradali civili, zaposleni obližnje telekomunikacione kompanije "Rošan", javlja lokalni TOLO njuz, a prenosi "RT". Zamenik portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Nadžib Daniš izjavio je ranije da ima mrtvih, ali nije mogao sa sigurnošću da iznese tačan broj, jer crni bilans konstantno raste, prenosi "Gardijan".

Eksplozija se dogodila u vreme jutarnjeg špica, kada su ulice bile prepune ljudi i vozila.

Eksplozija je potresla naselje Vazir Akbar Kan.

Prema izveštaju "Rojtersa", za sada se ne zna da li su povređeni službenici neke od ambasada, prevashodno nemačkog predstavništva, koje je bilo najbliže eksploziji.

Bašir Mudžahid, portparol kabulske policije, potvrdio je da je uzrok eksplozije bio automobil-bomba.

- Ne znamo da li je cilj bila neka od ambasada, s obzirom da se u tom kvartu nalazi nekoliko važnih zgrada i predstavništava. Automobil je bio napunjenen velikom količinom snažnog eksploziva, popucali su prozori na zgradama u krugu od nekoliko stotina metara - rekao je Mudžahid.

U blizini je i predsednička palata, prenele su agencije. Dok su ambasade i palata zaštićene debelim spoljnim zidovima, ulica na kojoj se desila eksplozija otvorena je za javnost, kako za vozila tako i za pešake. Taj deo je svojevrsno čvorište, s obzirom da povezuje dva dela grada, te je na njemu uvek gužva. To objašnjava i ogroman broj žrtava

Kako se navodi, uništeno je ili oštećeno više od 30 vozila. Eliak Naser, sveštenik iz lokalne džamije u blizini, kaže za "Gardijan" da se prvi put u životu susreo sa takvim osećajem.

- Kao da nas je pogodio stravičan zemljotres. Onda je sve počelo da puca, da se urušava: prozori, zidovi, struja je nestala. Odmah potom se začuo vrisak - kaže Naser.

Bolnice su u stanju uzbune, prepune ranjenika, dok se ispred okuplja sve veći broj ljudi, tražeći rođake, porodicu i prijatelje među žrtvama

Za sada nijedna teroristička organizacija nije preuzela odgovornost za napad, ali masakr se desio svega nekoliko dana nakon što su talibani najavili "prolećnu ofanzivu", obećavši da će napasti sve "avganistanske trupe i sluge koje imaju veze sa Sjedinjenim Državama". Podsetimo, SAD u Avganistanu imaju 8.000 pripadnika vojnog osoblja, koji pružaju podršku Avganistancima u borbi protiv talibana.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još