Pet zabluda o vežbanju u trudnoći

Tu prvu i najveću zabludu da je opasno vežbati tokom trudnoće, ginekolozi u potpunosti odbacuju. Jer, ako je trudnoća uredna, nema razloga da ne vežbate tokom tih devet meseci, ali uz povećan oprez i smanjeni intenzitet.

Druga zabluda je da su samo prenatalne vežbe sigurne za zdravlje trudnice. Mada je odlično pohađati tečaj vežbanja za trudnice s edukovanim instruktorima, većini žena nije potrebna takva vrsta vežbanja sve do drugog tromesečja. Ako se ipak odlučite za takvu vrstu vežbanja, važno je da nikada ne radite poteze i vežbe zbog kojih osećate nelagodu i bol. Dobar izbor su šetnje, plivanje, trčanje, vožnja biciklom, vežbe u vodi, joga, Kegelove vežbe… Ali, obavezno je zagrejati se pre vežbanja i paziti na dovoljan unos tečnosti i jesti najkasnije dva sata pre vežbanja.

Treća zabluda je da puls tokom vežbanja za trudnice ne sme da prelazi 140 otkucaja u minutu. Opterećenje srca tokom trudnoće trebalo bi da iznosi oko 117 do 146 otkucaja u minuti. Ali, vežbe moraju biti umerene. Preporučuje se vežbane tri puta nedeljno po 20 do 45 minuta.

Četvrta zabluda je da ne treba izbegavati vežbe u kojima je potrebno ležati na leđima. U prva tri meseca treba izbegavati jaču fizičku aktivnost dok se trudnoća ne “učvrsti”. Trudnice bi trebalo da izbegavaju vežbe koje zahtevaju ležanje na leđima, jer to može da dovede do otežanog povratka krvi ka srcu, pa do pada pritiska. U trećem tromesečju preporučuju se vežbe opuštanja, istezanja, razgibavanja, vežbe za bolju cirkulaciju. Treba paziti da odeća bude pamučna i rastegljiva.

Peta zabluda je da nije opasno dizati tegove u trudnoći. Trudnice koje na radnom mestu moraju dugo da stoje ili povremeno dižu teže terete, ranije se porađaju, a bebe su manje težine. Međutim, vežbanje uz lagane bućice su u redu. Treba izbegavati skijanje, jahanje, klizanje, skokove u vodu i slično.

Izvor: Lepota i zdravlje

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.