Jozef Hofman

U četvrtak 26. aprila 2007. godine u galeriji Superspace/ offspace u Beogradu otvorena je izložba fotografija radova austrijskog arhitekte i dizajnera Jozefa Hofmana, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma Beograd. 

Izložbu je otvorio Dr Jakub Forst-Batalja, visoki zvaničnik austrijskog ministarstva inostranih poslova, ministar-savetnik koji je između ostalog odgovoran za kulturne projekte u jugoistočnoj Evropi. Obrativši se brojnim posetiocima na srpskom jeziku, ministar izrazio je zadovoljstvo što je ova putujuća izložba fotografija posvećena delu Josefa Hoffmanna, koja je do sada bila u mnogo evropskih gradova, uspešno organizovana u Beogradu. On je, između ostalog, istakao da proces integracije Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku Uniju ne podrazumeva samo političke i ekonomske mere, već veoma zavisi i od koraka koji se naprave na polju kulture. Upravo imajući to u vidu, najavio je da će Savezno Ministarstvo za evropske i internacionalne odnose Austrije i Austrijski kulturni forum Beograd nastaviti da podržavaju projekte razmene ideja, kulturni dijalog i susrete koji upravo predstavljaju takve korake.

Josef Hoffmann, austrijski arhitekta i dizajner, snagom svoje kreativnosti, a povrh svega svojim estetskim osećanjem, odigrao je veoma važnu ulogu u oblikovanju estetske percepcije i shvatanja lepote u čitavom dvadesetom veku. Kao inicijator Bečke Secesije i osnivač umetničke grupe Wiener Werkstatte, imao je odlučujući uticaj na arhitekturu, likovnu umetnost i dizajn svoga vremena. Njegova dela bila su tako revolucionarna da se sa pravom može reći da je sa njima počela jedna nova era. 

Izložbu toplo preporučujemo ljubiteljima vrhunske arhitekture, odlične fotografije i umetnosti uopšte u najširem značenju te reči.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još