DOVOLJNA JE JEDNA ŠOLJICA DNEVNO: Kafa produžava život

Jedno istraživanje sprovedeno je u deset evropskih zemalja i u njemu je učestvovalo 520.000 ispitanika, dok je drugo sprovedeno SAD a u njemu je ispitano 185.000 ljudi.

Cilj oba istraživanja bio je da se utvrdi veza između kafe i zdravlja, odnosno rizika od smrti, a obe studije imale su veoma slične rezultate.

U poređenju sa onima koji ne piju kafu, kod ispitanika koji su pili jednu šolju kafe dnevno uočen je 12 odsto manji rizik od smrtnosti (srčanih poremećaja, rak, srčani udar, dijabetes...). Još bolje stoje oni koji piju po tri ili više šolje kafe dnevno: rizik od smrtnosti, u poređenju sa onima koji ne piju kafu manji je za 18 odsto.

Istraživanje je sprovođeno u vidu upitnika i provera tokom perioda od 16 godina (tokom kojeg je umrlo 41.693 ljudi).

- Kafa ima različite sastojke koji imaju osobine antioksidanata - navode naučnici, a "najveću korist od kafe u organizmu ima sistem organa za varenje", dodaje se. Ko konzumira kafu ima zdravije bubrege, to je utvrđeno zahvaljujući zdravstvenim podacima 16.000 ispitanika za koje su podaci bili dostupni.

Konzumiranje kafe povoljno utiče i na kontrolu glukoze i manji broj upala u organizmu, što sve vodi tome da su oni koji piju kafu manje izloženi riziku od smrti.

Ljubitelji kafe bez kofeina ne moraju da brinu – utvrđeno je da su efekti po zdravlje isti, a naučnici pretpostavljaju da pozitivan učinak za organizam imaju drugi sastojci kafe, a ne kofein.

Naučnici su ipak ocenili da se ne može izvesti direktna veza između kafe i zdravlja i da su možda oni koji piju kafu zdraviji na različite načine od onih koji je ne piju. Kako navode, koristi po zdravlje mogu biti i u različitim načinima života, a ne u samom napitku.

Oba istraživanja objavljena su u časopisu "Annals of Internal Medicine".

Izvor: N1
Foto: Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još