Konzorcijum tuži Agenciju za privatizaciju

KRUŠEVAC, 11. februara 2010. (Beta) - Konzorcijum Nikos, vlasnik kruševačkog preduzeća za preradu stakla Kristal, tužiće Agenciju za privatizaciju zbog odluke o raskidu kupoprodajnog ugovora, jer smatra da je odluka nezakonita i da je time naneta šteta Nikosu.

Slobodan Milovanović, predstavnik Konzorcijuma, rekao je agenciji Beta da je Konzorcijum izlicitiranu cenu na sopstveni zahtev platio ođednom, i da je u rekonstrukciju objekata i mašina, koje su pod hipotekama, investirao oko 200.000 evra.

"U međuvremenu smo, u skladu sa ugovorom, pokrenuli postupak za nabavku novih mašina za 1,5 miliona dinara, koje je trebalo da stignu krajem januara. Pokrenuli smo i proizvodnju, iako pod veoma teškim uslovima jer preduzeće prethodnih šest godina nije radilo" precizirao je Milovanović.

On je naveo da su plate u Kristalu kasnile četiri meseca, ali da je Konzorcijum, zbog kašnjenja Agencije za privatizaciju da izda potvrdu o kupovini firme, u posed ušao tek 4. maja, a da je ugovor raskinut posle samo sedam meseci, čime je novom vlasniku "uskraćena šansa da firmu postavi na noge".

Agencija za privatizaciju je odluku o raskidu kupoprodajnog ugovora donela 21. decembra, a kao obrazloženje je navela neispunjavanje obaveze održavanja delatnosti firme i odredaba ugovora o isplatama zarada. Kristal je prodat Nikosu u februaru prošle godine za osam miliona dinara.

Pogledajte još