„Kilo-Killer“ iz svakodnevnog života

Na vrhu liste najefikasnijih „ubica“ kilograma nalazi se bobičasto voće i povrće

Kako da za nekoliko nedelja, bez dijete, dobijete idealnu figuru, savetuje bečki zdravstveni stručnjak prof. Hademar Bankhofer. Dijete su beskorisne, one ne donose ništa dobro, osim što dovode do takozvanog „jojo“-efekta, koji vas  čini još debljim, objašjava Bankhofer. Zbog toga on preporučuje da se koriste proizvodi iz svakodnevnog života. Na vrhu liste najefikasnijih „ubica“ kilograma nalazi se bobičasto voće i povrće koje podstiče mršavljenje kroz visok sadržaj vitamina C i veliki broj flavonoida. 

Začini  Bankhofer savetuje da jela treba začinjavati ingverom, biberom, čilijem i karijem. Ovi začinni podstiču sagorevanje masti u organizmu. Takođe, mnogi ne znaju, da se proces mršavljenja ubrzava kada se nakon šoljice kafe pešači – „Nordic Walking“ ili trči. Razlog je što kofein oslobađa naslagane masti u ćelijama i razlaže ih u masne kiseline koje organizam prilikom bavljenja sportom može da sagori. 

Žitarice  Na svakodnevnom meniju nikako ne smeju izostati celi proizvodi žitarica. Oni nemaju manje kalorija, ali zasićenost traje duže. Osim toga, treba izbegavati masniju hranu. Riba i posno meso obezbeđuju dovoljno belančevina. Za raspodelu posnih belančevina organizmu je neophodno dosta energije koju on uzima iz masnih naslaga. Ali ne treba preterati u unošenju belančevina jer oni štete bubrezima. 

Voda  Poznato je takođe da voda nema kalorija a usporava glad. Osim toga i zeleni čaj je dobar za mršavljenje. Polifenoli u zelenom čaju povećavaju sagorevanje masti. Ono što je takođe veoma važno prilikom mršavljenja je dobar i dug san, jer ko malo spava, proizvodi hormone koji podstiču apetit, objašnjava Bankhofer. 

(ComPress)

Pogledajte još