Suđenje anarhistima optuženim za terorizam

BEOGRAD, 17. februara 2010. (Beta) - Pred većem sudije Dragomira Gerosimovića u Višem sudu u Beogradu danas počinje suđenje grupi beogradskih anarhista koji su zbog grafita i bacanja dva Molotovljeva koktela na grčku ambasadu u Beogradu avgusta prošle godine optuženi za međunarodni terorizam.

Uhapšeni su 31. avgusta 2009, a optužnica koja je podignuta 3. novembra tereti ih za međunarodni terorizam za šta je zaprećena kazna zatvora tri do 15 godina.

Prema navodima optužnice, beogradski anarhisti Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Ivan Vulović, Sanja Đokić, Ivan Savić i Nikola Mitrović bacili su u noći između 24. i 25. avgusta dva Molotovljeva koktela na zgradu ambasadu Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu.

Na zgradi je izazvana šteta procenjena na 18 evra, a u napadu nije bilo povređenih. Počinioci su posle napada otišli taksijem. Ova grupa članova i simpatizera Anarhosindikalističke inicijative na ovaj način se solidarisala s grčkim studentom Todorosom Iliopulosom uhapšenim tokom protesta u Grčkoj decembra 2008. godine, koji je u zatvoru štrajkovao glađu.

Pogledajte još