Otvoren FEST 2010

“Bez padanja u nesvest”, Ljubiša Samardžić otvorio je 38. međunarodni filmski festival – FEST. Otvaranje obeležio “Morfijum” Balabanova sa sjajnom epizodom Katarine Radivojević!

Pred punom Velikom dvoranom Sava centra, a nakon uvodne reči direktora Direkcije FEST-a Miloša Paramentića, poznati domaći glumac, reditelj i producent Ljubiša Samardžić otvorio je 38. izdanje beogradskog FEST-a.

Sećajući se poznatog kritičara Milutina Čolića, inače jednog od “krivaca” za postojanje FEST-a, Samardžić se osvrnuo i na želju da upravo ova manifestacija bude prvi događaj u godini, koji će od Beograda napraviti prestonicu kulture i dodao:

- Film je sredstvo komunikacije među ljudima, a simbioza je imperitav današnjeg vremena. Mi moramo da živimo sa susedima i svim drugim ljudima, a film i umetnost vezuju i opčinjuju.

Nakon Samardžićevih reči, koje pokazuju da neko izgleda još uvek veruje u smisao ove manifestacije, publici se poklonila Katarina Radivojević. Naša filmska diva ima zapaženu epizodu u filmu Alekseja Balabanova “Morfijum” (Морфий), koji je i zvanično otvorio ovogodišnji FEST. 

Kako u Beogradu postoji ozbiljna baza fanova Alekseja Balabanova, logično je da se osećamo pomalo prevarenima što popularni reditelj nije došao na otvaranje, kao što je prethodno najavljivano. Mada, FEST je s gostima sve slabiji iz godine u godinu, tako da i nismo previše iznenađeni.

Ohrabrenje uz “Morfijum”

Koliko verujemo u smisao FEST-a ovakvog kakav jeste trenutno, (bolna) tema je za sebe. Ali, ako u nešto treba verovati jeste Aleksej Balabanov, a posebno duh Sergeja Bodrova Mlađeg koji se oseća svuda po scenariju filma “Morfijum”.

Na osnovu poluautobiografskih priča Mihaila Bulgakova, Bodrov je napisao scenario (mada je konačnog uticaja imao Balabanov), koji je planirao i da režira, ali ga je u tome sprečila tragična smrt. Međutim, njegov prijatelj i reditelj koji ga je filmom “Brat” pretvorio u kultnu figuru – Balabanov, odlučio je da ostvari ovaj san i to je učinio na pravi način.

Međutim, odmah da se složimo sa onim što je i sam Balabanov rekao, a to je da je rezultat zadovoljavajući, ali da bi Bodrov od ovog scenarija sigurno napravio još bolji film. Sigurno! Jer, priča o mladom seoskom doktoru – morfijumskom zavisniku, u praskozorje ruske revolucije, jeste nešto na čemu je Bodrov jako dugo radio.

Iako talentovani i zgodni Leonid Bičevin nije Sergej Bodrov Jr. (niko nikada neće ni biti!), uradio je odličan posao sa portretom doktora Poljakova. Bičevin neverovatnu nesigurnost mladog doktora sjajno pretvara u lažnu, morfijumsku sliku hrabrog, kul čoveka. Njemu se kroz sve krize, koje su vrlo efektno podvučene poglavljima u filmu (Prva amputacija…), jednostavno veruje i to je najbitnije. 
Balabanov, kao i obično, vrlo pedantno bira ko će pratiti zvezdu (Bičevina) na turobnom putu kakav je onaj doktora Poljakova, koji ne može da se ne završi tragično (mada se sam Bulgakov izlečio od morfijumske zavisnosti). Posebno ćemo istaknuti Katarinu Radivojević, koja se perfektno snašla u ulozi zavodljive Ekaterine Karlovne. Minijatura u castu Balabanova svakako joj je velika referenca za budućnost. 

Politička poruka ovog filma više je nego očigledna, iako na prvi pogled ovaj film može delovati kao lična anatomija ljudskog propadanja sa “očiglednim hirurškim momentima”. Kao posebno fascinantan se izdvaja način na koji je film sniman – od bajkovitog do gorea. Vrlo “balabanovski”.

“Morfijum” je u svakom slučaju film koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Neke će vizuelno zgroziti, mnoge će zbuniti (ne zaboravite, “Brat” se desio davno!), ali malo kome će uzdrmati svet. Osim nama, koji znamo koliko je Bodrov maštao o Bulgakovu.

Ovogodišnji FEST će trajati do 28. februara, a filmovi će se pored Sava centra prikazivati i u Dvorani kulturnog centra Beograda i u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Detaljnije o programu FEST-a saznajte ovde!

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još