NOVI UDAR NA NOVČANIK: Poskupljenje struje od 1. oktobra!

Savet Agencije za energetiku Srbije (AERS) saglasio se sa odlukom da se cena električne energije za domaćinstva i male kupce poveća za dva odsto od 1. oktobra.

Kako je objavio AERS, Savet Agencije je dao saglasnost na Odluku o regulisanoj ceni električne energije za garantovano snabdevanje koju je doneo v. d. direktora JP "Elektroprivreda Srbije".
Na osnovu te odluke cene električne energije za domaćinstva i male kupce se povećavaju prosečno za dva odsto od 1. oktobra 2017. godine. "Elektroprivreda Srbije" je, nakon analize sa ekspertskim timom Svetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtev AERS-u, za povećanje cene električne energije u iznosu od dva odsto, saopštilo je Ministarstvo energetike.

To predstavlja usklađivanje cene samo za deo inflatornog kretanja, što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvario EPS, za šta je dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija.

Reč je o do sada najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji i ono će se na prosečnog potrošača odraziti uvećanjem mesečnog računa u iznosu od 68 dinara. I pored toga, Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu. Struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Izvor: telegraf
Foto: pixabay/Ilustracija

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.