#Digital2017 - Goran Jocić: Nužno je da mladi dopru duboko u srž IT-a kako bi sebi omogućili razvijanje spone između nekoliko naučnih oblasti

Ovogodišnji - #Digital2017 - trajaće 2 dana - 07. i 08. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Ovogodišnju konferenciju otvoriće prvog dana - Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije i  Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana - Branko Ružić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vlade Republike Srbije i Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Beogradu

Tokom dva dana u okviru devet panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, budućnosti filma i bioskopa u digitalnom dobu, revolucijama na društvenim mrežama, marketinškoj i medijskoj sceni i njenoj budućnosti, kao i o kriznom komuniciranju, Uberu, gorućim temama IT scene i drugo.

Drugog dana konferencije, u panelu "Silicijumska dolina na dnu Panonskog mora: Goruće teme domaće IT scene", učestvovaće i Goran Jocić, nastavnik veština u oblasti Informatika na Fakultetu za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije – MEF, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Koji su to najveći problem sa kojima se IT sector danas susreće? Da li je to prvenstveno nedostatak kadrova, kako se govori?

- Ovo je era evolucije. IT sektor današnjice je vreme i mesto u kojem treba biti. Nažalost, sam potencijal napretka tehnologije i iskorišćavanje tog megalomanskog skoka u Srbiji nije toliko propraćen kao na zapadu. Definitivno smatram da jedan od vodećih problema sa kojima se IT suočava jeste upravo nedostatak kvalitetnog, obrazovno potkovanog kadra koji može iskoristiti svoj pun potencijal ovde. Izlaz i rešenje vidim u osposobljavanju kvalitetnog kadra i IT eksperata u kvalitetnom formalnom obrazovanju kroz objedinjavanje teorijskog i praktičnog znanja. Mi smo na MEF-u to prepoznali i organizovali smo akreditovane IT studijske programme kako na osnovnim tako i na master studijama sa posebnim usmerenjem na osposobljavanje IT kadrova spremnih da odgovore na sve izazove savremenog društva.

Kakvo je vaše iskustvo na fakultetu MEF? Koliko su mladi zainteresovani za osposobljavanje u IT sektoru?

- Nijedan posao nije lak, niti se do vrha dolazi prečicama. Ta filozofija je teže usvojiva današnjoj omladini i na fakultetima kao i na daljim usavršavanjima. Ovo je oblast koja zahteva posvećenost, razumevanje ali i najviše talenat i strpljenje. Naše iskustvo na Fakultetu je da se bez ozbiljnog rada i pristupa ne mogu postići značajniji rezultati. Naš glavni cilj na MEF-u jeste kako prikaz budućnosti mladima tako i  uvođenje u svet prosperiteta, objašnjavajući im kako putem svog rada i  praktičnim pristupima dobijaju svakodnevne izazove digitalne stvarnosti - pronalaze draž u kreaciji i stvaranju nečeg što je neizbrisivo generacijama koje nadolaze. Imamo mlad i kvalitetan profesorki kadar koji u tome istrajava obrazujući generacije studenata – počev od osnovnih studija pa nadalje.

Koliko su mlade generacije upoznate i zainteresovane za digitalno poslovanje?

- Ovde bih uputio na filozofiju našeg master smera IT. Mladi definitivno u punom jeku koriste svaku vrstu digitalne tehnologije koja ubrzanim tempom postaje neophodnost svakodnevnog života. Međutim, sam koncept korišćenja ne znači razvoj i specijazovanje za tu oblast. Da bi imali benefite od IT-a moraju ući u granu razvoja softvera/hardvera koja daje potpuno nove mogućnosti za njih i njihov razvoj. Nužno je da mladi dopru duboko u srž IT-a kako bi sebi omogućili razvijanje spone između nekoliko naučnih oblasti i time uspešno sebe pozicionirali u dinamičkom tehnološkom okruženju kroz timski rad, profesionalnu etiku i efikasnu komunikativnost. To je filozofija koju svakodnevno koristimo ovde na MEF-u, i koja se pokazala veoma uspešnom za brojne naše studente koji su kroz svoj rad i stečeno znanje sebe doveli na vrh IT lestvice.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digital2017.rs, a kotizacije kupiti i putem www.gigstix.com

 

 

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.