ODRŽAN WOMEN'S CEO SUMMIT - Potrebna veća solidarnost i podrška među ženama

Danas je u društvu žena iz državne uprave, diplomatskog kora u Beogradu, medija, kulturnih institucija i marketinških agencija održana konferencija Women's CEO Summit u organizaciji Color Media Communications. Prisutni su imali priliku da budu deo jednog jako autentičnog iskustva jer je u programu konferencije bilo pregršt zanimljivih i važnih tema. Imali smo jedinstvenu priliku da saznamo više o netradicionalnom modelu liderstva, videli i nadamo se razumeli zašto su žene lideri, te koje u svaki sistem donose ne samo empatiju, već jaču saradnju, bolju komunikaciju, delotvorniji pristup problemima i izazovima uz implementaciju inovativnih rešenja. Konferencija je realizovana uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNFPA) i kompanija Chenot Escape One & Only Portonovi, Coca Cola Srbija, British Motors i Dahlia.

Foto: CMC

Na otvaranju konferencije govorile su Nina Mitić, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost i Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu Grada Beograda.

Nina Mitić, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog rekla je da je Republika Srbija u prethodnom periodu posvećeno radila na unapređenju rodne ravnopravnosti - od donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti 2021. godine i pratećih podzakonskih akata, preko davanja podsticaja za razvoj preduzetništva od strane Ministarstva privrede i Ministarstva poljoprivrede, te olakšica za kupovinu stana za majke sa detetom, do uknjižbe seoskih gazdinstava i imovine za žene koje žive u ruralnim područjima.

Foto: CMC

- Međutim, prilike u svetu se menjaju, što utiče i na položaj žena. U novom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma procenjuje se da se žene neće izjednačiti sa muškarcima još 131 godinu, a globalni trend unapređenja položaja žena je, po svim izveštajima, usporio. Ovaj trend nije zaobišao ni Republiku Srbiju, koja je prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o stanju rodne ravnopravnosti iz 2021. godine, pala sa 19. na 23 mesto. Najbolje je rangirana kada je reč o učešću žena u političkom životu, gde zauzima 21. mesto. Međutim, po kriterijumu uključenosti ženau ekonomski život i njihovim ekonomskim šansama pala je sa 54. na 77. mesto u svetu. Napredak je u zabeležen u pristupu žena obrazovanju, i po tom kriterijumu je na 37. mestu - navela je Mitić.

Foto: CMC

Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost istakla je da su solidarnost i podržavanje ključne u daljem uspehu žena i ovakve konferencije su dobra prilika za negovanje dobrih odnosa i dodatno umrežavanje.

- Ženska prava su ljudska prava, odnose se i na muškarce i žene, nema tu nikakvog razdvajanja, nisu nam potrebne nove podele. Danas se žene nalaze na različitim pozicijama, u različitim domenima ali to još uvek nije dovoljno. I dalje treba da radimo na još boljem poslovnom okruženju koje će otklanjati patrijarhalne mehanizme - istakla je Janković.

Foto: CMC

Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu Grada Beograda rekla je da za dalje unapređenje položaja žena u oblasti kulture, kada govorimo o strateškim dokumentima, veoma je važno donošenje Strategije kulturnog razvoja, na osnovu koje moraju da se naslanjaju kulture politike državne uprave i lokalnih samouprava. Nama ta nova strategija nedostaje i nju vidim kao mesto na kome se posebno može započeti sa odgovaranjem na potreba žena u kulturi koje proizilaze iz neravnopravnosti.

- U toku je donošenje Akcionog plana za primenu nove Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije. S obzirom da su žene ovim strateškim dokumentom prepoznate kao osetljiva društvena grupa, možda bi i sam grad trebalo da se uključi u kreiranje ovako važnog dokumenta - dodala je sekretarka Mihailović Vacić.

Foto: CMC

Women's Voice in Diplomacy (Glas žena u diplomatiji) je prvi panel u kome su učestvovali Džon Kenedi Mosoti, direktor Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za Srbiju koji je na početku imao vrlo zanimljivo izlaganje na temu Policies to Progress: Expanding Family Friendly Workplaces and Combating Technology Facilitated Gender-Based Violence (Politike za napredak: veći broj radnih mesta kojima je porodica u fokusu i borba protiv digitalnog rodno zasnovanog nasilja) a nakon toga u panelu su mu se pridružile Milana Rikanović, direktorka UN Women u Srbiji, Plamena Halačeva, zamenica šefa EU Delegacije u Srbiji, Monika Podsklanova Šuhajdova, zamenica ambasadora, ambasada Slovačke u Srbiji i Silvia Davidou, ambasadorka Rumunije u Srbiji. Moderirala je Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku i bivša ambasadorka Srbije u Londonu.

Foto: CMC

- Dok težimo postizanju pune rodne ravnopravnosti, od vitalnog je značaja da promovišemo kritična pitanja kao što su politike prilagođene porodici i rodno zasnovano nasilje uz pomoć tehnologije. Zabrinjava činjenica da se 78% mladih devojaka u Srbiji oseća nesigurno u digitalnim prostorima uprkos tome što provode značajno vreme onlajn, i to ističe hitnu potrebu za stvaranjem bezbednijih digitalnih prostora, o čemu upravo govorimo u „bodyright“ kampanji - kaže Džon Kenedi Mosoti, direktor UNFPA za Srbiju.

Gošća iz Izraela, Michal Lebenthal Andreson, suosnivač izraelskog fem-tech startapa Impact51 i kompanije Think Creative je kao istaknuti predavač govorila o snazi promene i kako postati baš ta promena koju tražimo. Inspirisala nas je da ne odustajemo od svojih ciljeva ma koliko oni delovali teško izvodljivi.

Foto: CMC

CEO Talks: Business (Razgovori direktorki o biznisu) je panel u kome su učestvovale Dragana Orlandić, Dahlia, Danijela Gašparac, Telekom, Srbijavoz, Marija Matić, Direct Media, Violeta Jovanović, NALED i Marija Trivić, Media Support & Consulting d.o.o. Nataša Vulin, Advertising Solutions je moderirala panelom.

- Mlade žene koje teže vodećem pozicijama treba da se usredsrede na izgradnju samopouzdanja, traženje mentorstva i usavršavanje svojih veština. One mogu da prevaziđu izazove zalažući se za sebe, negujući fleksibilnost i šireći i podstičući svoju mrežu podrške. Pored toga, biti uvek informisan o trendovima industrije i iskorišćavanje njihovih jedinstvenih perspektiva, može pomoći da se sagledaju drugačije perpektive i obezbedi siguran put ka liderskim pozicijama - istakla Dragana Orlandić, generalna direktorka u kompaniji Dahlia.

Foto: CMC

CHENOT ESPACE, One&Only Portonovi su kao studiju slučaja predstavile predstavnice ove kompanije Leonarda Dragić i Najda Đorđević.

Čak i lavicama koje odlučne osvajaju svet treba predah i reset. Chenot Espace nudi preobražavajuće iskustvo, optimizujući vaše fizičke i mentalne sposobnosti putem detoksikacije i resetovanja tela i uma. Ovo putovanje do blagostanja omogućeno je na osnovu principa poznatog Chenot Metoda, praktičnog okvira koji kombinuje najnovija naučna dostignuća zapadne medicine i dijagnostike sa najboljim metodama kineskog i alternativnog lečenja.

CEO Talks: Communication (Razgovori direktorki o komunikacijama) je panel gde su o komunikacijama inspirativno govorile Milica Bajković, Forward, PR & Communications Agency, Danijela Popović Jurić, Red Communications, Sandra Radujko, New Media Team i Ivana Laković, Luxury Integrated. Moderatorka je bila Milica Đokić, Journal.rs.

Foto: CMC

CEO Talks: Media & Culture (Razgovori direktorki o medijima i kulturi) kao poslednji panel danas je moderirala Maja Rakovic, Naxi Radio a sa njom su razgovarale Manja Grčić, K1, Majo Public, Tijana Palkovljević, Galerija Matice srpske, Jelena Medaković, Muzej grada Beograda, Ivana Bašičević Antić, Muzej naivne i marginalne umetnosti, Lidija Ćulibrk, glavna urednica magazina "Lepota i zdravlje" i Duška Jovanić, Diplomacy & Commerce magazin.

Zašto je bilo važno biti prisutan na ovom događaju?

Zato što se žene na najvišim pozicijama u svetu diplomatije, biznisa, kulture i medija moraju umrežavati i praviti sistem podrške za mlade dame koje tek kreću njihovim stopama i potrebna im je sva podrška da još više i bolje menjaju ovaj svet i jačaju poziciju žena u svim sferama. Upravo izgrađivanjem smislenih odnosa i uz malo sreće svi mi možemo kreirati profesionalne, lične i humane živote koje želimo.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još