Šta intimna frizura otkriva o zdravlju?

Da li ste se ikada zapitale šta izgled vaših stidnih dlačica govori o vašem zdravlju? Jer, istina je da otkriva mnogo toga, pogotovo boja i intenzitet.

Starite

Možda ne želite da ovo saznate baš od stidnih dlačica, ali svakako da će one početi da se menjaju, zajedno sa vama. Pogotovo za vreme menopauze. Počeće da sede, kao i vaša kosa na glavi, to je sasvim normalno.

Proverite hormone

Hormoni mogu biti vaš najbolji prijatelj, ali i vas najljući neprijatelj. Kada je sa njima sve u redu, oni će regulisati sve - od vašeg imunog sistema do vašeg raspoloženja. Ali, kada nisu... To je već druga priča. Zbog disbalansa hormona može se desiti da dosta dobijete na kilaži, da se osećate iscrpljeno i da vam nezaustavljivo rastu dlake po telu - na intimnoj regiji, takođe.

Tako da, ako primetite da vam dlačice rastu više nego inače, obavezno proverite hormone. Učestaliji rast dlačica može biti i znak da ste netolerantni na neki od lekova koji konzumirate, kao i znak posebnog zdravstvenog stanja, poput policističnih jajnika.

Otarasite se brijača

Iako se raširila glasina da je puštanje dlačica ponovo u modi, izgleda da do žena nije doprla. Više od 84 odsto njih se depilira ili brije. Ali morate biti oprezni, ovo može doneti brojne probleme. Ako ne radite kako treba, možete sebe dovesti u problem sa uraslim dlačicama ili nateklom vaginom.

Ako ne možete da prekinete sa ovom navikom, vrlo je važno da regiju dobro ispilingujete pre nego što počnete da uklanjate dlačice, a nakon toga je dobro istuširajte. Obično ostane dosta ćelija mrtve kože, koja stvari mogu učiniti samo gorim.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još