Tadić posetio fudbalere

Prvu proveru u 2010. godini, u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo koje u junu počinje u Južnoj Africi, fudbalska reprezentacija Srbije ima protiv selekcije Alžira. Mini-pripreme obavljene su u SC Kovilovo, a kamp reprezentacije posetio je predsednik države Boris Tadić. 

Fudbaleri su predsedniku države uručili poklon - dres sa brojem 10 i njegovim prezimenom na leđima. 

Obraćajući se fudbalerima predsednik je rekao:
- Tajna je da sam se još pre nego što je krenula operacija za odlazak na SP sastao sa čelnicima saveza i razgovarali smo o "arhitekturi" našeg fudbala. Pričali smo o tome šta može da se dogodi u budućnosti sa reprezentacijom i kako da okupimo ljude. Tada sam pitao Radomira Antića da li stvarno misli da možemo da uspemo. On je odgovorio da je siguran u postavljeni cilj. Tada mnogi nisu verovali, imajući u vidu situaciju i rezultate od ranije, ali Radomir je pokazao koliko trener u timu mnogi znači. Organizator atmosfere uvek može da donese suštinsko pojačanje i da građanima Srbije i čitavom narodu upriliči pravu radost. 

Na temu radosti odlaska na utakmice I navijanja za naš tim predsednik je još rekao:
- Da budem iskren, ja uopšte ne volim da sedim u ložama i nadam se da ću sledeći put moći da dobijem mesto na tribinama. Sada molim i Tomislava Karadžića da mi se to obezbedi. Tokom kvalifikacija zbog sedenja u loži bio sam izložen jednom sudskom postupku, koji mi nimalo nije prijao u tom trenutku, zbog ispijanja šampanjca. Sa druge strane, naravno da mi je drago da smo se kvalifikovali i pošto kao i svaki građanin Srbije volim sport, svom snagom ću učestvovati I u pripremama za odlazak u Afriku. 

O očekivanjima pred dolazeći Mundijal predsednik Tadić dodaje
:
- Mogu još da kažem ono što svim sportistima uvek govorim, a to je da se ne opterećujete velikim zahtevima naroda, koji uvek očekuju da budemo svetski prvaci. Uradite samo sve što možete, a mi znamo koliko je teško i kolika će biti konkurencija. Ponekad nemamo razumevanja za velike poteškoće sa kojima se sportisti suočavaju. Osvojili smo puno medalja u svim sportovima, od košarke, preko odbojke, rukometa, plivanja, tenisa, rvanja, boksa…, ali mislim da bi naš narod sve te medalje zamenio za titulu svetskog prvaka u fudbalu. To je jednostavno tako, ali to ne treba da vas opterećuje.
 
(old_image)Dejan Stanković, kapiten naše reprezentacije, priznao je da je spremao govor za susret sa predsednikom Srbije:
- Idemo sa pravom idejom da ne učestvujemo samo na svetskom prvenstvu. Daćemo sve od sebe i pokušaćamo da ostvarimo što bolji rezultat. Pod navodnicima, sami smo krivi što nacija puno očekuje. Tokom kvalifikacija smo napravili lep imidž, lepu ličnu kartu, pa sada moramo da prihvatimo odgovornost. Sa takvim osećanjem idemo u Južnu Afriku, bez obećanja, ali sa velikom željom da pokažemo šta možemo. 

Zahvalnost na poseti predsedniku izrazio je i trener Radomir Antić:
- Ovo je jedno veliko poverenje i velika podrška. Do sada smo prikazali mnogo ljudskog i trudićemo se da nastavimo tim putem. Poseta predsednika nam zaista mnogo znači. Mislim da su svi momci to i zaslužili. Hvala! 

Predsednik Tadić je dolazak u Kovilovo označio kao sportsku posetu, a selector Antić kao posetu poverenja prema nacionalnom timu. 

Svetsko prvenstvo u Africi počinje 11. juna, a naš tim prvi meč igra dva dana kasnije protiv Gane u Pretoriji. 

Katarina Stojković

Pogledajte još