Poljski homoseksualci dobili pravo da nasleđuju partnera

VARŠAVA, 2. marta 2010. (Beta) - Evropski sud za ljudska prava u Strazuburu izjednačio je veze poljskih homoseksualaca sa nevenčanim brakom muškarca i žene, kada je u utorak presudio da Pjotr Kozak imao pravo da nasledi stanarsko pravo od svog preminulog dečka.

Kozak je sa partnerom godinama živeo u opštinskom stanu u Šćećinu na severu Poljske a nosilac stanarskog prava bio je njegov dečko. Kada je umro, Kozak je zatražio od opštine da na njega prenese stanarsko pravo jer takvo pravo da ostanu i dalje u stanu imaju sasvim normalno nevenčani heteroseksualni parovi, muškarac i žena koji iz raznih razloga odbijaju da ozvaniče svoju vezu venčanicom.

Grad Šćećin je to odbio s obrazloženjem da u Poljskoj, kao i kada je u pitanju klasičan brak i u nevenčani mogu da stupaju samo muškarac i žena a ne osobe istog pola. Opština mu je naredila da se zato iseli a kada je odbio da to učini tužila ga sudu.

Evropski sud u Strazburu kome se Kozak žalio odlučio je da Poljska isključivanjem parova istog pola iz mogućnosti da naslede stan od svog nevenčanog partnera ne štiti porodicu, u skladu sa poljskim zakonima, već da je reč o običnoj i nedopustivoj diskriminaciji.

Pogledajte još