Dan i Bredstrit povećao rejting Srbije

BEOGRAD, 3. marta 2010. (Beta) - Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit poboljšala je u martovskom izveštaju rejting Srbije sa visokorizičnih DB5a na DB4d i prvi put je svrstala u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.

Analitičari Dan i Bredstrita ocenili su da su na povećanje rejtinga Srbiji uticala brojna pozitivna ekonomska i politička kretanja. "Politička situacija u Srbiji je najpovoljnija posle dužeg vremena. Sadašnja vlada se čvrsto zalaže za ekonomske reforme, dalje unapređenje poslovnog okruženja i stvaranje bližih veza sa Evropsko unijom", navodi se u saopštenju bonitetne kuće Rating www.rating.rs, zastupnika Dan i Bredstrita za Srbiju.

Ocenili su da je sporazum sa Međunarodnim monetarnim fodom (MMF), od 2,9 milijardi evra, povećao makroekonomsku stabilnost, a skorašnji pad ekonomije je strukturalno koristio privredi smanjujući inflatorne pritiske i deficit tekućeg platnog bilansa. "Inflacija i deficit tekućeg računa Srbije biće daleko ispod problematičnog nivoa dostignutog u 2008. godini", istakli su u Dan i Bredstritu.

Pogledajte još