Osvajanje šminkom

Šminkerska azbuka

U kafiću, prodavnici, kod frizera, na ulici... sada se svuda dele različiti kozmetički trikovi. A kako je to jedna od omiljenih ženskih, a u poslednje vreme sve više i muških tema, možete čuti mnoštvo rešenja i modernih tehnika make-upa. Imperativ duha vremena zahteva da budete lepi da biste se nekom svideli, postigli uspeh u društvu, na poslu, u ljubavi….

Lice je prvo što neko primeti na vama. Lepo ili ružno, ukoliko je negovano, itekako, zrači i primećuje se. Šminka nam daje samopouzdanje, koristimo je za lepši, ženstveniji izgled i da se osećamo bolje. Njom možemo da sakrijemo ono što ne želimo da vidimo na licu, a možemo se i poigrati s onim što volimo i želimo da istaknemo.

Nema nikakvih pisanih pravila i limita šta možemo ili ne da radimo sa šminkom, zato sve zavisi od vas. U zavisnosti od tena, oblika lica, prilike i garderobe mnogi saveti su podložni promeni. Kao i u svemu, i u svetu šminke postoje one večne istine i nepromenljiva pravila koja se uvek moraju poštovati. Postoje stvari koje "uvek morate" i one koje nikako ne smete da uradite prilikom šminkanja.

Šminka se kupuje strastveno, ali je treba pažljivo birati, a potogovo koristiti. Članci, kao i saveti mnogih stručnjaka za šminkanje, preparati, kombinacije, prodajna mesta, usluge, pa i trendovi uvek su različiti. Naš vodič za ovo leto preporučuju stručnjaci.
(old_image)
Najpoznatiji domaći šminker - Jelena Maćić vam preporučuje: “S obzirom da moda diktira jake boje, onda te boje ne treba koristiti i na licu. Ono što je trenutni hit u svetu i što bih ja preporučila jeste kombinacija zlatne i bakarne boje na očima. Usta i rumenilo trebalo bi da budu u narandžastoj ili pink boji. Što se tiče sjajeva za usta, oni u narednih deset godina neće izaći iz mode. Sad bar može da se nađe širok spektar sjajeva tako da usta deluju totalno prirodno. Ono što je jako bitno, s obzirom da nam dolazi dugo toplo leto, jeste puder s visokim zaštitnim faktorom koji bi svaka žena morala da ima u svojoj tašni” .


Reč estetičara
Ono što je najbitnije jeste da leto treba dočekati čistih pora lica i da izbor krema koje koristite bude adekvatan tipu i stanju kože. Za dan se preporučuju hidrantni preparati sa zaštitnim faktorom 15, kako bi se sprečilo oštećenje kože od sunca. O kontraindikacijama šminke, kao i sve popularnijoj trajnoj šminci savetuje vas kozmetičar Maja Dimitrijević Stokanić: “Upotreba tečnog pudera u toku leta dovodi do zatvaranja pora. Problematična koža koja je sklona aknama prva burno reaguje, što znači da masne preparate treba izbegavati. Dobar izbor za leto jeste hidrantna tonirana krema, vodootporna maskara i lagani sjaj za usne. Što se tiče trajne šminke, ukoliko su preparati kvalitetni i ako je stručno urađena, odličan je izbor i u letnjem periodu, kao i za pokrivanje određenih nedostataka. Možete uraditi konture oka, popuniti obrve ili oivičiti usta”

Uputstvo za upotrebu
Puder Uvek ga treba naneti na očišćeno lice na koje je prethodno nanesena podloga, jer će se jedino u tom slučaju on ravnomerno razmazati. Najbolje je da ga stavljate pri prirodnom svetlu. Nikada nemojte da ga nanosite preko već postojećeg pudera. Tako ćete samo napraviti fleke. Ako želite da izgledate malo tamnije, uvek na kraju šminkanja dodajte bronzer.

Korektor Uloga korektora ja da sakrije problematična područja na licu koja tečni puder ne može. Koža ispod očiju je jako tanka, pa deluje tamnije, zato koristite jednu nijansu svijetliji korektor da posvetlite to područje.

Puder u kamenu
Uloga pudera u kamenu ili prahu jeste da licu da završni look, što znači da ga uvek nanosimo na kraju šminkanja. Ako imate jako suvu kožu koristite puder u prahu, jer je puno lakši, a ako imate masnu kožu koristite puder u kamenu, jer će prekriti sjaj koji dobijete tokom dana. Ako imate normalnu kožu potpuno je na vama da izaberete. Nanesite ga četkicom za puder u smeru rasta dlaka na licu. Kameni puder i puder u prahu treba da budu za nijansu svetliji od tečnog.

Rumenilo Koristite boju koja će vam dati prirodan sjaj, inače može delovati neprirodno i čudno. Uvek ga stavljajte na lice na koje je prethodno nanet puder, jer ćete jedino na taj način da ga stavite ravnomerno. Nikada ga ne stavljajte preko kreme, jer će ostati fleke.
(old_image)
Maskara Bez nje se ne može. Ona je nezaobilazna stvarčica u svakoj ženskoj torbi. Opredelite se za svog favorite koji će učiniti da vaše trepke izgledaju duže, gušće i sjajnije. Uvek je nanosite od samog korena jer jedino tako možete da postignete njen pravi efekat. Uvek gledajte da vam trepavice budu maksimalno raščešljane kako bi izgledale gušće i urednije.

Olovka za usne Trebalo bi da bude za nijansu tamnija od nijanse karmina. Ispunite usne olovkom za usne, ostavljajući sredinu praznom. Na taj će se način vaš ruž zadržati duže, a usne će delovati napućeno.

Sjaj za usne Sjaj za usne nanesite na kraju, samo na sredinu usana. Boja sjaja ne mora biti ista kao karmin. Ako koristite samo sjaj, podloga vam ne treba. Ako su usta povećana olovkom, sjaj se stavlja isključivo na donju usnu. Možete i istrljati usne četkicom za zube, pa staviti sjaj.

Izrazite se sopstvenim izgledom, dajte svom licu lični pečat i od sitnih nesavršenosti napravite pravo savršenstvo.

Jelena Antonijević

Pogledajte još