Partizan i dalje bez četvrtfinala

Opterećeni imperativom pobede, košarkaši Partizana nisu uspeli da savladaju aktuelnog šampiona Evrope, Panatinaikos, čime bi obezbedili plasma u četvrtfinale Evrolige. Na domaćem terenu, pred više od 8000 navijača, crno – beli su izgubili sa 66:82 (19:19, 13:16, 18:25, 16:22). 

Prvo poluvreme proteklo je prilično izjednačeno, posebno prva četvrtina, koja je i završena nerešeno (19:19). Tokom drugog dela Panatinaikos ima minimalno vođstvo (+5), ali crno – beli uspevaju da održe priključak. Na poluvreme Partizan odlazi sa minusom od tri poena, a ohrabrujuća činjenica za nastavak bila je statistika koja je na poluvremenu pokazala da je Partizan za prve dve četvrtine imao čak 29 skokova, a protivnik samo 10. 

U nastavku egal je bio do polovine treće četvrtine, kada izabranici Duška Vujooševića konačno uspevaju da stignu “zelene” (40:40), ali ubrzo Panatinaikos pravi seriju od 15:5 i tada već daju nagoveštaj konačnog ishoda. Partizan je u tim momentima dosta grešio u odbrani, što je iskusni tim iz Atine maksimalno iskoristio. Razliku u poslednjoj četvrtini održavale su trojke Nikolasa I Perperoglua, tako da je utakmica rutinski privedena kraju. Mala šansa za preokret postojala je na startu poslednje deonice, kada je Partizan prišao na -8, ali nada je trajala kratko. 

Ovo je Panatinaikosu prva pobeda u Top 16 fazi , a zanimljivo je da se pred meč sa Partizanom pričalo kako će Željko Obradović svom nekadašnjem klubu pokloniti pobedu, pošto ni u jednoj varijanti njegov tim ne može do četvrtfinala.
Navijači su i ovoga puta bili šesti igrač na terenu, a na kraju su, uprkos porazu, nastavili optimistički da pozdravljaju igrače, stavljajući im do znanja da još nije sve izgubljeno. 

Partizanova šansa sada leži u pobedi nad Barselonom, u narednom kolu u gostima. Druga opcija za prolaz u četvrtfinale je da Panatinaikos pobedi Marusi u poslednjem kolu. 

Najefikasniji kod gostiju bio je Nikolas sa 22 poena, a na drugoj strani isti učinak je imao Mekejleb. Odlično čuvani Marić zabeležio je sa(old_image)mo 6 poena, a podbacili su I plejmejkeri, Roberts je postigao 8, a Rašić samo 4 poena. Jan Veseli takođe nije imao dvocifreni učinak, ukupno je postigao 8 poena. 

Nakon utakmice Duško Vujošević je rekao da je njegov tim bio pod velikim pritiskom, ali i da je PAO zasluženo trijumfovao:
- Oni su mnogo kvalitetniji tim od nas. Iako su izgubili sve šanse za prolaz dalje, pre ovog meča su pobedili Olimpijakos u gradskom derbiju i sa takvim poletom su došli u Beograd. Želeli su da odbrane svoj ugled i čast. Mi smo bili stegnuti, a oni potpuno rasterećeni. 

Vujošević smatra da je ova utakmica vratila njegov tim u realnost, a kao i uvek, na kraju se posebno zahvalio publici u Pioniru. 

O narednom kolu i činjenici da konačna sudbina Partizana ponovo može zavisiti od Panatinaikosa Vujošević kaže
:
- Siguran sam da će se protiv Marusija maksimalno angažovati. Ali, o tome sada ne treba da mislimo. Naš cilj je Barselona i na to smo skoncentrisani. 

Drag i važan gost u Pioniru uvek je i Željko Obradović. Navijači su ga pozdravili na početku, a on je njih posebno pohvalio na kraju utakmice:
- Bravo za grobare i bravo za Partizan, bile su prve reči našeg stručnjaka. 

Svoj komentar o meču sveo je na iskrene želje za Partizan u nastavku takmičenja:
- Kada smo stigli u Beograd rekao sam da ćemo pokušati da dobijemo. Služio nas je šut i igrali smo dobro, što je i donelo rezultat. Čestitam svim mojim prijateljima u Partizanu koji su i ove sezone napravili čudo. Uprkos porazu, mislim da i dalje imaju ozbiljne šanse da prođu dalje. 

(old_image)Na konstataciju da prolaz Partizana zavisi možda i od njegovog tima, Obradović dodaje:
- Kao i uvek, pokušaćemo da odigramo najbolje što možemo. Ja sam trener već 15 godina i na prvom mestu mi je uvek moja ekipa. I protiv Marusija ćemo se boriti kao i protiv Partizana, zaključio je Obradović. 

Član Panatinaikosa od ove sezone je bivši Partizanovac, Milenko Tepić, koji protiv crno – belih nije zabeležio ni jedan poen. I on je pri izlasku na teren dobio veliki aplauz sa tribina:
- U svlačionici su me zadirkivali da ne pogrešim koš na zagrevanju. Imao sam neki čudan osećaj, ali moram da kažem da mi je jako drago što smo pobedili. To nam je zaista bilo neophodno, zbog vraćanja samopouzdanja, rekao je Tepić. 

O svojoj igri u ovoj sezoni dodaje
:
- Svestan sam da ne blistam i znam da mogu mnogo bolje. Ovo mi je prva sezona u novom klubu i te oscilacije su normalne. Svestan sam šta treba da ispravim i trudiću se da što pre promenim stvari koje nisu dobre.
Posle 5. kola plasman među osam najboljih obezbedili su : Barselona iz grupe E, Makabi i Real iz grupe F, CSKA i Prokom iz grupe G i Olimpijakos iz grupe H. 

Katarina Stojković

Pogledajte još