Nacionalni dan Španije obeležen u Beogradu

Na prijemu u hotelu Metropol, kome su prisustvovali ministri u Vladi Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, Suares je izrazio zahvalnost zvaničnicima Srbije zbog podrške koju su pružili Španiji.

On je dodao da je Srbija prijatelj i saveznik Španije i izrazio uverenje da je i Španija bila saveznik i prijatelj Srbije.

Podsetio je da je Španija stara više od 500 godina tokom kojih je, kako je rekao, bilo dobrih i loših trenutaka, dobijenih i izgubljenih bitaka, trenutaka padova i uspona.

Španija, naglasio je, ima mnoge dobre prijatelje na koje računa da će joj pružiti podršku.

Na prijemu su intonirane himne Španije, Srbije i Evropske unije.

Prijemu su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Mladen Šarčević, Zoran Đorđević, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke, Južne Koreje, Japana, Izreal, Italije, Argentine i brojni predstavnici diplomatskog kora, kulturnog i javnog života Srbije, kao i verskih zajednica.

Nacionalni dan Španije obeležava se u čast dolaska Kristofera Kolumba u Ameriku 1492. godine, a takođe se slavi i kao Dan španskih oružanih snaga.

Ove godine praznik se obeležava u jeku jedne od najvećih kriza sa kojima se zemlja suočava posle referenduma o nezavisnosti koji je sprovela njena bogata severoistočna pokrajina Katalonija.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još