Učešće na skupu priznanje kosovske nezavisnosti

BEOGRAD, 8. marta 2010. (Beta) - Portparol Demokratske stranke Srbije (DŠ) Petar Petković ocenio je u ponedeljak da će pristanak Srbije da bez imena učestvuje na konferenciji zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja predstavljati svojevrsno priznanje nezavisnog Kosova.

Petković je na konferenciji za novinare rekao da će Srbija politikom 'Evropa nema alternativu' priznati nezavisnost Kosova i da je učešćem na skupu 20. marta na Brdu kod Kranja podlegla pritiscima zemalja Evropske unije da uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom.

"Došli smo u bezizlaznu situaciju politikom 'Evropa nema alternativu', jer treba da idemo na međunarodnu konferenciju bez imena, umesto da branimo državotvornu politiku i jasno i glasno kažemo da Kosovo nije sused Srbije nego njen sastavni deo", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima skup na Brdu kod Kranja biće uvod u konferenciju koja bi u junu na nivou ministara EU trebalo da bude održana u Sarajevu, gde bi, kako je ocenio, Srbija već trebalo da uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom.

Pogledajte još