Preminula Herta Has, bivša supruga Josipa Broza

BEOGRAD, 9. marta 2010. (Beta) - Bivša supruga Josipa Broza Tita, Herta Has preminula je u Beogradu u 96. godini i sahranjena je u krugu porodice po sopstevoj želji, prenosi Radio-televizija Srbije.

Herta Has je preminula u petak, 5. marta. Rođena je u Mariboru 1914. godine. Tita je upoznala 1937. u Parizu i bili su u vezi do 1941. godine. Josipa Broza je upoznala tokom jednog od njegovih boravaka u Parizu, koji je bio centar španskih dobrovoljaca, kad je kao kurirka iz Zagreba donela falsifikovane pasoše za španske borce.

Par je, nakon povratka u Zagreb, nastavio zajednički život do početka Drugog svetskog rata. Herta Has je svoje prvo dete i jedino sa Titom, sina Mišu, rodila u tom gradu nekoliko dana pošto je on napustio.

Krajem 1943. godine otišla je u Sloveniju, gde je ostala do kraja rata i prema dostupnim biografskim podacima, Tita je videla još jednom, 1946. godine u kabinetu predsednika FNRJ. Živela je u Beogradu i radila u Saveznom izvršnom veću. Sa drugim mužem imala je dve ćerke. Njen sin Aleksandar Mišo Broz je hrvatski diplomata u penziji, a unuka Saša Broz je pozorišna rediteljka.

Pogledajte još