Znam šta nas čeka u “Areni“

U Srbiji je upamćen kao, pre svega, igrač Crvene zvezde, pa Cibone. Iako je poslednji put boravio u Beogradu pre više od tri godine, pamti srpski... Naravno, reč je o Endrjuu Vizneskom, jednom od krivaca (uz Blutentala) što se Partizan iz Tel Aviva nije vratio kući sa 2-0, nego „samo“ sa 1-1, sačuvavši tako nadu Makabiju za fajnal-for.
- Kako si? Dobar, a? - želi Vizneski da pokaže da nije zaboravio srpski. - Zaista sam uzbuđen što ću opet biti u Beogradu posle toliko godina. 

Ne verujem da ćete biti srećni zbog atmosfere u „Areni“...
- Mogu da zamislim... Kada sam bio u Zvezdi i Ciboni, nisam imao prilike da igram u „Areni“ protiv Partizana, ali vrlo dobro znam kakvi su njihovi navijači i kakvu atmosferu mogu da naprave. 

Partizan je u Tel Avivu pokazao da nije samo „Arena“ njegov adut, već da ima kvalitet na parketu...
- Naravno, izuzetno cenim trenera Vujoševića, koji godinama radi neverovatan posao, pravi sjajne rezultate s Partizanom, a u isto vreme „izbacuje“ odlične igrače. Ipak, treba da se okrenemo našoj igri, da pokušamo, koliko je moguće, da ne podlegnemo utisku, a to znači da odigramo kao u prvom poluvremenu prve utakmice i u celoj drugoj... Ukratko, da pobedimo dva puta, i eto nas na fajnal-foru... Ovo na kraju je šala... Lako je reći... 

Da li je bilo straha posle prve utakmice?
- Ne, nije... Znali smo da smo loše odigrali u drugih 20 minuta i dopustili Partizanu da preokrene
rezultat. Sada je meč-lopta na njihivoj strani, a to znači i veći pritisak, jer ako bar jednom izgube, opet smo mi u „prednosti“. 

Dok Partizan juriša ka vrhu Evrope, vaš bivši klub Zvezda je blizu dna...
- Čuo sam. Šteta... Klub s velikom tradicijom... Ne bih da se prisećam pojedinih momenata... Kažem, šteta... 

Da li se čujete s nekim iz Srbije?
- Kontaktiram sa bivšim saigračima iz Zvezde, Vujom (Subotićem), Lepim (Lepojevićem) i Slavkom (Stefanovićem). Bili smo prošle godine zajedno na večeri u Rusiji. Fenomenalno. Takođe sa Ijerom (Jeretinom). Je l’ znate da je otišao u Turk Telekom? - pitanjem završava razgovor Vizneski, koji, kao i većina saigrača iz Makabija, koliko strahuje, toliko i priželjkuje da bude deo legendi o „Beogradskoj areni“.

OD “MOG ŠEŠIRA“ DO “STEFAN BRAUNA“ 

Uz Lazmea, i Vizneski bi mogao da bude vodič saigračima na gostovanju u Beogradu...
- Ne verujem da ćemo imati vremena za izlazak, ali, ako bih mogao da sačinim turu, krećemo s ručkom u „Tvom šeširu“, koji drži ujak mog prijatelja Minje (Ilića). 

Mislite „Moj šešir“ u Skadarliji. Nedavno je promenio vlasnika, ali i dalje je odličan restoran...
- Stvarno? Dalje, najbolji lokal za hamburgere „Lukis“, „Lakis“... Znate, onde, nizbrdo, pored Crvene zvezde, gde je tvrđava... Uh, još se sećam ukusa tih hamburgera... 

„Loki“? Nedavno je kiosk uklonjen...
- Šteta, tu su bili najbolji hamburgeri, ili, kako ih vi zovete - pljeskavica. Na kraju, večernji provod, pa „Stefan Braun“...

TRADICIONALNA VEČERA 

Košarkaši Makabija dolaze u nedelju veče oko 23.30 iz Tel Aviva. U ponedeljak će odraditi dva treninga, a posle večernjeg će, povodom najvećeg jevrejskog praznika Pashe, koji je na dan prve utakmice (30. marta), imati tradicionalnu zajedničku večeru u hotelu.

LIČNA KARTA 

Ime i prezime: ENDRJU VIZNESKI
Datum i mesto rođenja: 1. septembar 1981, Njujork
Nadimak: Viz (Čarobnjak)
Visina: 191 cm
Težina: 82 kg
Pozicija: plejmejker
Karijera: Sentenari univerzitet (1999-2003.), Crvena zvezda (2003-2004.), Telekom Bon (2004-2005.), Udine (2005-2006.), Cibona (2006-2007.),
Ural Grejt (2007-2008.), Spartak St. Petersburg (2008-2009.), Makabi (2009-).

www.novosti.rs

Pogledajte još