UKRAJINA NA IVICI GRAĐANSKOG RATA: Veliki neredi na ulicama Kijeva!

Skoro 200 pristalica bivšeg predsenika Gruzije Mihaila Sakašvilija je izašlo na ulice, blokirali su ih i postavili barikade u samom centru prestonice Ukrajine, kako bi ga oslobodili, prenosi rt.com.

Policija je koristila suzavac protiv demonstranata, jer su sprečavali da se Sakašvili odvede na ispitivanje. Oni su zahtevali da uhapšeni bivši predsednik Gruzije bude pušten.

Demonstranti su razbili vrata policijskih kola i izvukli su Sakašvilija. Potom su ga odveli u obližnju crkvu, gde se on obratio svojim pristalicama.

Sakašvili je, obraćajući se okupljenima, pozvao na novi „majdan“ i pokretanje procesa oslobađanja Ukrajine. Takođe je ih je pozvao da sruše aktuelnog ukrajinskog lidera Petra Porošenka i njegovu "bandu".

- Porošenkova banda danas pod lažnim optužbama pokušava da me uhapsi kako bi me izbacila iz Ukrajine. Daću svoj život za slobodu Ukrajine. Želim da pozovem sve Kijevljane da izađu na ulicu, okupe se na "majdan" i otpočnu proces izbavljanja Ukrajine od Porošenka i njegove bande - rekao je Sakašvili.

On je dodao da se ide u parlament da da traži "impičment" predsednika Ukrajine. Demonstranti se kreću ka Vrhovnoj radi, skandirajući: „Miša“, „Miša“, „banda napolje" i „Ukrajina“.

Nekoliko ljudi je povređeno u sukobima između demonstranata i snaga bezbednosti. Demonstranti su postavili gume, kante i štapove kako bi blokirali vozilo.

Jedna žena je uhapšena zbog toga što je razbila prozor na policijskom automobilu.

Državni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko tokom govora u Vrhovnoj radi optužio je političara Mihaila Sakašvilija za organizaciju mitinga na „novac Janukoviča“.

Prema rečima Lucenka, cilj demonstracija je bila smena državne vlasti. Tužilac je izjavio da su delatnost Sakašvilijevog tima finansirali predstavnici bivšeg predsednika Ukrajine Janukoviča, između ostalog biznismen Sergej Kurčenko.

Prema rečima Lucenka, okruženje Sakašvilija je dobilo oko pola miliona dolara za te akcije.

Ranije danas je bivši predsednik Gruzije i guverner ukrajinskog regiona Odese uhapšen. On je takođe pretio da će skočiti sa krova svoje kuće, dok su mu snage bezbednosti pretraživale stan.

Zatim ga je policija odvela pod optužbama da je pripadnik kriminalne organizacije i da želi da sruši vlast u Ukrajini.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još