Nova etapa u srpsko-hrvatskim odnosima

OPATIJA, 24. mart 2010. (Beta/FoNet (old_image))- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i predsednik Srbije Boris Tadić izjavili su danas u Opatiji da će buduće odnose dve zemlje graditi na prinicipima evropskog partnerstva. 

Predsednici Josipović i Tadić danas su se susreli prvi put od stupanja na dužnost novog hrvatskog predsednika 18. februara, a hrvatski mediji ovaj sastanak nazivaju "Susret bez kravata".

Tadić je avionom Vlade Srbije jutros doputovao na ostrvo Krk gde ga je sačekao Josipović, da bi oko 12:30 dvojica predsednika, brodom Hrvatske ratne mornarice "Čista Velika"
otplovili za Opatiju.

Put brodom od Krka do kvarnerske lepotice je, kako javljaju hrvatski mediji, trajao neuobičajeno dugo, blizu dva sata.

Jedan od razloga je što je na "Čistoj Velikoj" obavljen najveći deo razgovora Josipovića i Tadića predviđen za njihov prvi susret.

Predsednike je u sunčanoj Opatiji dočekao gradonačelnik Ivo Dujmić, a potom su oni prošetali do restorana Bevanda, gde je održan radni ručak.

Po silasku s broda Tadić se nagnuo sa obale i rekao. "Kada dođeš na more, moraš ga pogledati izbliza", javlja Jutarnji list.

Josipović je, tokom šetnje, Tadiću pričao o znamenitostima Opatije.

Neformalan karakter susreta naglašava odeća glavnih protagonista, jer dvojica predsednika ne nose kravate.

Susret predsednika Josipovića i Tadića nema obeležja službenog državne posete, već je reč o neformalno radnom sastanka.

Glavni cilj susreta je obnova komunikacije Zagreba i Beograda na najvišem nivou i otopljavanje zahlađenih odnosa dve države, ocenjuju hrvatski mediji.

I Josipović i Tadić su najavili novu etapu u odnosima dve zemlje i izrazili međusobnu podršku evropskim integracijama Hrvatske i Srbije.

Dvojica predsednika razgovorala su o svim otvorenim pitanjima odnosa Hrvatske i Srbije i dogovorila se o načinima njihovog rešavanja, upravo u duhu evropskog partnerstva.

Tadić se založio za eliminsanje stereotipa i predrasuda u odnosima Srbije i Hrvatske, za koje je rekao da postoje na obe strane.

Pogledajte još