Pokret

U Galeriji Progres otvorena izložba fotografija Nebojše Babića, pod nazivom Pokret. Izložba označava početak projekta nastalog u saradnji sa Ajom Jung, u okviru Beogradskog festivala igre, najvećeg festivala ovog tipa u regionu. 

Ministarstvo kulture Republike Srbije podržalo je projekat, a izložbu je otvorila gospoda Nadica Momirov, državni sekretar, u prisustvu autora Nebojše Babića i Aje Jung, osnivača Beogradskog festivala igre u četvrtak, 25. marta u 19.00. 

U okviru izložbe, koja će trajati od 25. marta do 3. aprila, prikazane su fotografije na kojima je Babić istraživao pojam baleta. Fotografišući igrače Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta iz Beograda i Pozorišta na Terazijama, autor je pronikao u svet igre, stvarajući o njemu sopstvenu sliku, koju je preneo na fotografije. Puteve neverbalne komunikacije i energiju koju ona poseduje, a koje istražuje savremena igra, ovoga puta proučavao je i sam autor, beležeći pritom pomak koji ona pravi. 

Beogradski festival igre, koji će se održati od 9-23. aprila 2010. godine, koncipiran je tako da predstavi značajna stremljenja savremene igre, osnaži komunikaciju sa domaćom i inostranom publikom i uspostavi nove umetničke standarde i estetiku. Popularizacija savremene igre, kao i mogućnost da plesna umetnost nađe put do najšire publike, neki su od ciljeva ovog festivala, koje je podržala i izložba Pokret.

Nebojša Babić jedan je od naših najistaknutijih fotografa. Dobitnik je nagrada kao što su Velike nagrade Majskog salona 2005. godine i nagrade Pantene Beauty  za najboljeg modnog fotografa za 2002. i 2004. godinu. Neke od njegovih fotografija čine stalnu postavku u beogradskom Muzeju primenjenih umetnosti. On je važan segment naše trenutne umetničke scene. 

Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, Udruženja samostalnih umetnika fotografije i Udruženja profesionalnih fotografa Evrope. Takode, član je i Srpske asocijacije menadžera, kao i Olimpijskog komiteta Srbije. Redovno izlaže u Srbiji i inostranstvu.

Pogledajte još