Press Photo Srbija

Izložbu „Press Photo Srbija 2009" u Galeriji „Artget“ Kulturnog centra Beograda, u petak, 26. marta, dan pre 27. marta - a i to su medijski fotografi zabeležili davne..., otvorio je ministar kulture Nebojša Bradić. 

Žiri koji je vredno radio u sastavu Branimir Karanović, Aleksandar Kelić, Dalibor Danilović, Donald Veber i Zvezdan Mančić odabrao je 153 fotografije, koje će osim u Beogradu obići više gradova u Srbiji. 

Glavnu nagradu na nacionalnom konkursu za najbolju fotografiju u medijima koju organizuje "Press Photo" osvojila je Sanja Knežević za fotografiju „Par“. 

U ostalim kategorijama dodeljene su nagrade Aleksandru Stankoviću za fotografiju „Nesvestica“, Saši Čoliću za „Pursuit for justice“, Nemanji Pančiću za fotografije „Neutešna majka“ i „Borilački duh“, Marku Risoviću za reportažu „Legionar“, Luki Kneževiću za „Kid’s Patch“, Marku Risoviću za reportažu „Cirkus“, Matu Lutonu za „Počast legionaru“, Nebojši Markoviću za „Brđani“ i Nemanji Jovanoviću za reportažu „Štajga“. 

Ne znam vama, ali meni je uvek smešno kad fotografi poziraju fotografima, vidim da je i njima bilo smešno i da su se baš fino zabavljali, uostalom koliko sam video i publika je bila uglavnom fotografska ili fotogenična ili fotozaljubljenična. 

Ono što me uvek fascinira kod ovakvih izložbi jeste ta ogromna količina doživljenog i preživljenog, i to svuda i u svakom momentu – jednostavno se zapitaš kako stignu, kako se nađu uvek na pravom mestu u pravo vreme, koliko mi tako važnih momenata u životu propustimo-pustimo da tek tako prolaze i prođu mimo nas. 

Izložba traje do 14. aprila, a ono što su okom objektiva zabeležili umetnici trajaće mnogo-mnogo duže, ipak... požurite na izložbu.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Andrijana Rmuš

Pogledajte još