Erikson novi selektor Obale Slonovače

BEOGRAD, 29. marta 2010. (Beta) - Fudbalski trener Sven Joran Erikson postavljen je za selektora reprezentacije Obale Slonovače i predvodiće ekipu na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Erikson je u februaru napustio direktorsku funkciju u četvrtoligašu Nots Kauntiju, a Fudbalski savez Obale Slonovače (FIF) ga je angažovao samo za takmičenje na Mundijalu, navode lokalni mediji.

Pored bivšeg selektora Engleske, među kandidatima su bili i Mark Hjuz, Gus Hidink i Bernd Šuster.

"Izvršni komitet FIF odlučio je da gospodin Sven Joran Erikson predvodi reprezentaciju Obale slonovače na Svetskom prvenstvu. Šveđanin je, između ostalih, trenirao i selekcije Engleske i Meksika", piše u saopštenju Saveza.

"On je iskusan i dokazan trener. Njegov zadatak je da časno vodi reprezentaciju u konkurenciji 32 fudbalske ekipe na Svetskom prvenstvu. Erikson će imati težak zadatak i pozivamo na jedinstvo fudbalere i njihovog trenera", dodaje se.

Fudbalski savez Obale Slonovače je februara, zbog loših rezultata na Kupu Afričkih nacija, otpustio selektora Vahida Halilhodžića.

Reprezentacija Obale Slonovače će se na Svetskom prvenstvu takmičiti u Grupi G zajedno sa Brazilom, Severnom Korejom i Portugalom.

"Nalazimo se u teškoj grupi i neće biti lako, ali mislim da talentovana selekcija Obale Slonovače može da prođe grupu. To nam je prvi cilj i moraćemo naporno da radimo da radimo da bismo ga ostvarili", rekao je Erikson.

Erikson je ocenio da je Brazil jedan od najvećih favorita za trijumf na Mundijalu, ali da bi i dve, tri afričke reprezentacije mogle da naprave iznenađenje, među kojima i Obala Slonovače.

"Brazil je među favoritima, a Portugal je jedna od najboljih evropskih ekipa. Ali, na Mundijalu će se takmičiti šest afričkih reprezentacija i siguran sam da bi dva, tri tima mogla da naprave iznenađenje, a mi moramo da se potrudimo da budemo među njima", dodao je on.

Švedski stručnjak rekao je da je i pored velikih obaveza, srećan što se vratio trenerskom poslu.

"Sutra počinjem sa putovanjima jer moram da vidim potencijalne reprezentativce. Jedini problem je što se nećemo okupiti pre 22. maja, ali tako će biti i ostalim ekipama. Čeka me mnogo posla, ali volim to... Ovo će biti treći put da učestvujem na Mundijalu i srećan sam", rekao je Erikson.

Pogledajte još