Najbezbednije odeljenje u Zabeli od leta

POŽAREVAC, 8. aprila 2010. (Beta) - Načelnik Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije Milan Obradović izjavio je u četvrtak da će osuđeni u Specijalnom sudu od leta ili početka jeseni biti smeštani u posebno odeljenje požarevačkog zatvora Zabela.

Opremanje objekta koji je građen od 2005. do 2007. godine biće završeno za desetak dana, rekao je Obradović novinarima koji su obišli zgradu posebnog odeljenja zatvora. "Ovo je prvi objekat ove vrste izgrađen u Srbiji od 1987. godine, sa najvećim mogućim stepenom obezbeđenja. Što se nas tiče, unutra više nikada neće moći da se uđe (kao novinarska ekipa), a ne bih želeo da bilo ko od vas ulazi po nekom drugom osnovu", rekao je Obradović.

U posebnom odeljenju zatvora je 60 ćelija, koje su nalaze u četiri odvojene celine u dva krila zgrade. Time je, kako navode u zatvoru, sprečena mogućnost da se u zajedničkim prostorijama nađu pripadnici istih kriminalnih grupa. Zatvorenici će, kako je planirano, veći deo dana provoditi u ćelijama površine oko deset kvadratnih metara koje su opremljene krevetom, kasetom za odeću, umivaonikom, tuš kadom, stolom i stolicom.

U ćeliji će biti dozvoljeni televizor, radio ili računar, ali bez mogućnosti da se koristi Internet. Zakonom je predviđeno da osuđeni dva sata dnevno provedu na svežem vazduhu, u grupi ne većoj od pet ljudi. Dvorište je ograđeno visokim zidom i čeličnom žičanom ogradom koja se nalazi iznad čitavog prostora predviđenog za boravak osuđenika van zgrade.

Pogledajte još