UKUSNO I BLAGOTVORNO: Vino zdravo za zube i desni

U publikaciji Američkog hemijskog društva, istraživači su nedavno objavili da polifenoli iz vina mogu biti dobri i za zdravlje zuba i desni.

Blagotvorna dejstva polifenola najviše se pripisuju činjenici da su antioksidansi, što znači da štite telo od štete prouzrokovane slobodnim radikalima. Međutim, nedavni rad pokazuje da polifenoli mogu takođe poboljšati zdravlje aktivnim interakcijama sa bakterijama u crevima. To ima smisla, jer biljke i voće proizvode polifenole kako bi sprečili infekciju štetnim bakterijama i drugim patogenima.

Profesorka Viktorija Moreno Aribas i njeni saradnici želeli su da saznaju da li će polifenoli vina i grožđa takođe zaštititi zube i desni, i kako bi to moglo da funkcioniše na molekularnom nivou. Istraživači su proverili efekat polifenola dva crvena vina; zatim su ispitali i kako komercijalno dostupni ekstrakti grožđa i crvenog vina deluju na bakterije koje se lepe za zube i desni, stvarajući tako zubni plak, karijes i izazivajući pojedine bolesti usne duplje.

Otkrili su da su izolovani polifenoli dva vina uglavnom bolji od ukupnog ekstrakta vina, jer smanjuju sposobnost bakterija da se drže ćelija. U kombinaciji sa bakterijom Streptococcus dentisani, za koju se veruje da je oralni probiotik, polifenoli su odlični u zaštiti zuba i desni, i veruje se ‒ još bolji u uklanjanju patogenih bakterija. Istraživači su takođe pokazali da metaboliti koji se formiraju kada započinje varenje polifenola u ustima ‒ mogu biti odgovorni za neke od ovih efekata.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još