Zemun 2007

Lepe večeri četvrtka 7. juna 2007. godine, trećeg (magarećeg) milenijuma, tačno u 19.30. stigoh da, uz sve one duhovite, kojih je zaista bilo o-hoho, i ja smešan, prisustvujem

Na Dvanaestom međunarodnom salonu karikature 2007. učestvuje 120 pozvanih autora iz 45 evropskih država, svaki autor je zastupljen sa jednim radom i na izložbi i u katalogu. 

Izložba je deo šireg događaja "Zemunski dani karikature" u okviru kojih je organizovana treća po redu kolonija karikature na kojoj će učestvovati karikaturisti iz šest zemalja, kolonija će trajati tri dana i biće održana na bivšoj zemunskoj plaži "Široka staza" i kao prateća manifestacija je otvorena i izložba “His master s voice” na kojoj su predstavljena po tri rada 30 karikaturista starijih od 75 godina iz 15 evropskih zemalja.

Konferansije na otvaranju izložbe bila je naša poznata glumica Ljiljana Blagojević, a izložbu je otvorio jedan od osnivača salona Branko Najhold, koji je ujedno i dodelio nagrade salona, Kopije rimske lampe koja je svojim izgledom dokaz da je karikatura bila razvijena u Zemunu još u rimsko doba. Dobitnik prve nagrade Je Ludo Goderis iz Briža (Belgija), druge nagrade Roger Penwill iz Brimfilda (Engleska), dobitnik treće nagrade je Bogdan Shykh iz Lavova (Ukrajina), specijalnu nagradu dobio je Delčo Mihajlov iz Skoplja (Makedonija), i dve pohvale dobili su Jordan Pop-Ilijev iz Skoplja (Makedonija) i Rumen Dragostinov iz Sofije (Bugarska), Plaketu salona kao priznanje za sveukupan doprinos jugoslovenskoj karikaturi dobio je Ranko Guzina. Veliki aplauz dobio je i doajen naše karikature Aleksandar Daskalović za veliki doprinos u ovoj oblasti i veliki značaj koji njegovo celokupno životno delo ima za istoriju, ali i budućnost karikature.

Izložbu je zvanično otvorio Diter Burkamp, gost iz nemačke, koji je jedan od najznačajnijih promotera ove manifastacije, zahvalivši se svim autorima karikatura, gostima na otvaranju izložbe i svima koji su na bilo koji način pomogli da ova tradicionalna manifestacija traje i održava vrlo uspešno visok kvalitet i renome.

Nezvanično evropsko prvenstvo u karikaturi traje neprekidno sve dok ima duhovitih ljudi, a pobednik je smeh. Dakle, osmeh broj jedan, namastite na svoje lice i pravac Zemun na Dvanaesti međunarodni salon karikature.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još