NA VREME IH LEČITE: Kvarni zubi mogu izazvati ozbiljne bolesti

Malo je poznato da bolesni zubi mogu biti uzrok srčanih bolesti, problema sa prostatom, impotencije, određenih vrsta kancera, pa čak i moždanog udara.

1. Rizik od srčanog i moždanog udara

Nekoliko studija je dokazalo vezu između bolesti zuba i srčanih bolesti, ali i porast rizika od moždanog udara, tvrdi dr Mazen Natour. To je zato što bakterije koje uzrokuju zapaljenja, krvarenje i i uništavanje tkiva oko zuba mogu putovati krvnim sistemom do arterija. Osim što dospevaju u arterije, bakterije mogu izazvati i ugruške u srcu.

2. Rizik od raka

Nacionalni institut za zdravlje ističe da se zapaljenja dugo povezuju sa razvojem kancera i tumora što je duže tkivo pod infekcijom. Štaviše, jedna studija je pokazala da je 13 odsto muškaraca sa zapaljenskim procesima kasnije dobilo neku vrstu raka – ponajviše pluća, bešike, bubrega i jetre, posebno ukoliko su bili pušači.

3. Rizik od erektilne disfunkcije

Naučnici su otkrili vezu između sistemskih zapaljenja, tačnije putujućih bakterija u vašim ustima i povećanog rizika od erektilne disfunkcije. Zapravo rezultati istraživanja sa Tajvana pokazuju da su muškarci sa erektilnom disfunkcijom imali 79 odsto veće šanse da razviju impotenciju. Hronična zapaljenja zuba otpuštaju u krvotok bakterije koje putuju i do polnog organa...

4. Problemi sa prostatom

Enzim u prostati PSA koji se nalazi u malim dozama je sasvim normalan, ali kada je prostata inficirana raste i nivo PSA. Povišeni nivo PSA može biti izazvan i zapaljenskim procesima u ustima. Dakle, bakterije koje putuju do prostate mogu izazvati iritacije, teške ejakulacije i bolove pri mokrenju.

Kako poboljšati stanje zuba?

Čak 56 odsto muškaraca ima bolesti zuba u odnosu na 36 odsto žena, najverovatnije zato što ređe odlaze kod stomatologa. Stomatolozi savetuju da čak i u slučaju zdravih zuba, često posećujete stomatologa kako bi se čišćenjem i redovnom proverom konstantno smanjivao broj bakterija koje mogu završiti u krvotoku.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.