Ples sitnih demona

Klinac koji, pod izgovorom da se nesrećno zaljubio, podivlja i sa "slatkih šesnaest" polako postane "čovek", siže je predstave "Ples sitnih demona", po romanu Marka Vidojkovića i u režiji Milana Neškovića, koja će biti premijerno izvedena u petak, 23. aprila u 20 časova u Dadovu.

Autori najavljuju ovaj komad kao pravu „dadovsku“ predstavu koja ume da ide uz dlaku, ali i da pogodi tamo gde se mnogi ne usuđuju.

"Ples sitnih demona"prvi je roman Marka Vidojkovića, a sam Vidojković kaže da mu se u proleće 2010. desilo pozorište.

- Knjiga oživljena u pozorišnom komadu, u kome se, usled produkcijskih i ograničenja nametnuh samom umetnošću, pojavljuju neki novi likovi i neke nove okolnosti, oživljava življe nego što su to bili događaji po kojima je knjiga pisana. Godina 1991, među beogradskim tinejderima uživo. Dizelaši i pankeri koji piju iz iste flaše na bezalkoholnoj žurci. Air Max i starke u istom školskom veceu za vreme časa. I ribe, sa svim svojim zajedničkim osobinama. I one posebne. Svaka čast ekipi koja je ovu predstavu napravila i hvala Dadovu što mi je skinuo pozorišni mrak - kaže Marko Vidojković.

Reditelj Milan Nešković kaže da je ovo pre svega šmekersko-destruktivna ispovest jednog autentičnog klinca s početka devedesetih.
- Budući da pozorište ispirisano romanom traži sublimaciju problema kako bi mogao biti ispričan u sat i nešto, a verujte neće duže trajati, odlučili smo da se bavimo problematikom pank propasti glavnog junaka uzrokovane najdivnijom stvari koja mu se mogla dogoditi. Zaljubio se. I tu počinje naša igra, ili ples, jer: Ništa nije onako kako se dogodilo, nego onako kako se sećamo - kaže reditelj.

Dramatizaciju komada uradila je Maja Pelević. Igraju Nikola Rakočević, Katarina Marković, Miloš Samolov, Marina Vodeničar, Nebojša Đorđević, Đorđe Marković i grupa The Schtrebers koja muziku iz predstave izvodi uživo na sceni DADOVA.

Pogledajte još