POTREBA, A NE LJUBAV: Odnos prema hrani određuje kilažu

Gojaznost može da izazove dijatebetes tipa 2, oboljenja štitne žlezde, moždani, srčani udar i rak bešike. Ovo su samo neki od problema sa zdravljem koje možete da imate sa viškom kilograma.

Inače, danas je teže biti mršav nego pre tri decenije, čak i ako jedemo i vežbamo isto kao ljudi osamdesetih godina prošlog veka. Do ovog, naizgled nelogičnog zaključka, došli su naučnici nakon opsežnog istraživanja u kom su analizirali unos hrane, vežbanje i druge relevantne podatke hiljade Amerikanaca. Osoba koja je 2006. godine unosila istu količinu kalorija, masti i proteina kao i njen "kolega" osamdesetih godina prošlog veka, imala je indeks telesne mase za dva-tri broja veći.

Čak i kada niste gladni, u prolazu ugrabite keks na vratima, čim otvorite oči uz kafu pojedete energetsku čokoladicu. Hrana je vas mnogo više od neophodnih sastojaka za funkcionisanje.

Uprkos sve češćim rezultatima istraživanjima koja ukazuju koliko su kilogrami štetni za ljudsko zdravlje i da su uvod u mnoge ozbiljne bolesti, mnogima je hrana uteha, drug, saborac, a dokle god ne promenite svoj odnos prema hrani nećete moći da imate vitku liniju.

Gojaznost je, kako piše portal "Metro", posledica hormonske neravnoteže, navika, siromaštva i psiholoških faktora.

Ključ za zdravu kilažu je da balansirate energiju koju unosite i trošite, tačnije da jedete samo onoliko koliko vam treba. Ne zato što vam se nešto dopada.

Ali povezanost sa hranom najčešće je mnogo dublja i ostavlja tragove. Recimo, nema mame koja ne časti slatkišem svoje dete kada je tužno ili povređeno. A to već postaje navika, obrazac ponašanja koga je teško da se oslobodite. I koji kasnije u životu stvara mnogobrojne probleme.

Čak je i u ljubavnom smislu takoreći uvažen model - poklanjamo čokolade i bombonjere ljubavnicima, onima do kojih nam je stalo.

Čitava kultura je okrenuta uživanjima u hrani i onda ne treba da čudi ta povezanost, emotivna i ta neraskidiva veza.

A sve dok se na obroke ne gleda kao na energetsku dopunu, nego kao na čin uživanja - postojaće i problem gojaznosti, piše portal "Metro".

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još