FS Italije pokrenuo istragu o nameštanju

RIM, 21. aprila 2010. (Beta-AP) - Fudbalski savez Italije otvorio je novu istragu o nacionalnom skandalu koji je pre četiri godine izbio zbog nameštanja utakmica.

Savez je danas saopštio da će tražiti dokumenta sa krivičnog suđenja u Napulju, posle otkrića koja navodno povezuju Inter i druge klubove sa aferom.

Inter je administrativnim putem dobio titulu Serije A za 2006. godinu, pošto je ona oduzeta Juventusu, a klub prebačen u Seriju B zbog svog učešća u nameštanju mečeva.

Otkrića su usledila tokom suđenja u Napulju, tokom kojeg je bivši funkcioner Juventusa Lučano Mođi u svojoj odbrani rekao da su svi klubovi bili u kontaktu sa funkcionerima sudijske organizacije.

Sportski dnevnik Gazeta delo sport i drugi listovi objavili su nedavno transkript navodno prisluškivanog telefonskog razgovora predsednika Intera Masima Moratija i selektora sudija Paola Bergama, koji su pričali o sudijama za utakmice.

Morati je odbacio nove tvrdnje, nazvavši ih "smešnim i sramnim", dok je Bergamo kazao da je "uvek redovno razgovarao sa svim predsednicima klubova".

Morati je kazao i da bi bio spreman da dođe na suđenje u Napulju.

Još jedan bivši funkcioner Juventusa, Antonio Điraudo kažnjen je već sa tri godine zatvora pošto je proglašen krivim za kriminalno udruživanje radi sportske prevare.

Sportski sud već je obojici funkcionera zabranio da se pet godina bave fudbalom. Mođi i Điraudo negirali su krivicu.

Juventusu su oduzete titule za 2005. i 2006. godinu i izbačen je u drugu ligu sa devet bodova kazne. Klub je, međutim, odmah izborio povratak u Seriju A.

Titula 2005. nije nikome pripala, a nova otkrića dovela su u pitanje odluku da se "skudeto" za 2006. godinu dodeli Interu.

Afera je bila najveći slučaj korupcije u istoriji italijanskog fudbala. Osim Juventusa, još tri velika kluba su bila kažnjena - Milan, Lacio i Fiorentina, kao i manji Ređina i Areco.

Pogledajte još