Prva odšteta u Srbiji za nestalu bebu

Presuda od 6. februara nije doneta po zakonu o nestalim bebama, koji je Vlada Srbije usvojila tek prošle nedelje.

Prvostepena presuda nalazi se pred apelacionim sudom u Novom Sadu, po žalbi Državnog pravobranilaštva. Dok se čeka odluka novosadske apelacije, koja će uticati i na sve ostale presude u sličnim slučajevima, sudiju Radovanović čeka još jedan istovetan postupak, pišu "Novosti".

Presuda sudije Radovanovića istovetna je presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u korist Zorice Jovanović protiv Srbije, a Srbiji je tom prilikom naloženo da reši pitanje nestalih beba, kao i da Jovanovićevoj isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove, pošto za 30 godina nije dobila odgovor šta se desilo sa njenom bebom koja je rođena zdrava u Ćupriji oktobra 1983. godine, da bi posle tri dana navodno umrla.

Ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je da je Vlada 8. marta usvojila Predlog zakona o nestalim bebama i podsetila na to da se on već nalazio u skupštinskoj proceduri, ali da je po formiranju nove vlade iz nje povučen.

- Ovog puta su u Predlog implementirane odredbe koje su bile deo dogovora s pojedinim udruženjima roditelja i JUKOM-om. One su u tom momentu bile predložene kao amandmani, a sada smo skratili proceduru i odmah ih implementirali u predlog zakona - rekla je Kuburović za "Novosti".

Nezadovoljno, Udruženje roditelja "Za istinu i pravdu o bebama", obratilo se Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu, tražeći da se njihove primedbe proslede Komitetu ministara.

- Nije tačno da su se vlasti u Srbiji konsultovale sa Udruženjem roditelja u vezi sa predlogom zakona u januaru. Prema njemu, nemoguće je implementirati presudu Evropskog suda, jer nisu predviđeni ni mehanizam ni nadzorno telo koje bi kontrolisalo istražne radnnje. Vlasti guraju zakon da bi u sudovima sve zataškali - piše Udruženje Savetu Evrope.

Njihova inicijativa upućena vlastima, koja je prihvaćena, podrazumeva formiranje mešovite komisije (kao mehanizma i nadzornog tela, predviđenih presudom iz Strazbura), koju bi činili predstavnici udruženja roditelja i države. Ona bi istraživala svaki pojedinačni slučaj nestalih beba.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.