Olimpijske žurke na Jahorini već prvog dana okupile 9.000 posetilaca Festivala 84!

Nakon što je u četvrtak Bojan Križaj originalnom olimpijskom bakljom upalio festivalski plamen na Jahorini, pozitivna energija koju je ovaj simbolički čin pokrenuo prenela se na jučerašnji, zvanično i prvi dan u kojem je počela sa radom spektakularna glavna bina Festivala 84. Publika iz svih krajeva regiona, te ukupno iz oko 20 zemalja, juče  se provodila uz brojne svetske i regionalne muzičke zvezde na maratonskim žurkama koje su trajale gotovo 24 časa bez prestanka, od 11 pre podne u petak, sve do 10 ujutro u subotu. Status vodećih zvezda festivala sa lakoćom su potvrdili holandske DJ zvezda Joris Voorn i Patrice Baumel, te slovenački tehno otac Umek, koji su uzavrelu atmosferu unutar velike montažne hale, specijalno sagrađene za potrebe festivala, doveli do vrhunca. Pre njih, publika je oduševljeno dočekala vodeće regionalne hip-hopere Bad Copy, Frenkie, Kontra & Indigo i Helem Nejse, dok su tokom dana Marko Nastić i Dejan Milićević napravili najbolju dnevnu žurku, kojoj i slaba kiša nije mogla ništa. Program se nastavlja u još snažnijem tempu i danas jer se i na dnevnim žurkama širom planine, kao i večeras na glavnoj bini, očekuje najveći broj posetilaca.

Dan je počeo sa sitnom kišom koja je testirala volju festivalske publike i brzo odustala nakon što su fanovi, gotovo u inati, zauzeli svoje mesto na platou ispred hotela "Vučko" i krenuli u sedmočasovnu popodnevnu ludnicu uz doajene beogradske tehno scene Marka Nastića i Dejana Milićevića, kojima je domaćin bio Alexander de Funk. 

Na glavnoj bini festivala, smeštenoj u velikoj montažnoj hali sagrađenoj ispred hotela "Bistrica", pevalo se i repovalo, a zatim i partijalo do zore. Nakon što je neformalna ikona EXIT tima, DJ Lute imao čast da otvori najveću pozornicu Festivala 84, na scenu su izašli sarajevski miljenici iz grupe Helem Nejse, i kroz pesmu nas podsetili da je ljubav iznad svega. Tu poruku koju EXIT pronosi nepune dve decenije, pojačali su stihovima pesme "Kabadahija", koju u duetu izvode sa beogradskim pevačem Markom Luisom, a koji voljenoj osobi poručuju: "ti si moj narod, religija, nacija, moja politika i reprezentacija". Nakon ovakve uvertire, na scenu su izašla tri superheroja balkanskog repa - Frenkie, Kontra & Indigo! Nazdravljanju nije bilo kraja kad je na red došla pesma "Jaranstva", a da se nešto zaista posebno kreiralo na Jahorini, moglo se videti prilikom njihovog susreta sa superherojima balkanskog repa - grupom Bad Copy! Publika, koja je u srce regiona došla sa svih strana, znala je stihove svih balkanskih majstora hip-hopa, bilo da rimuju na ekavici ili ijekavici.

Nakon ovakve razmene energije na relaciji publika-bina-publika, nije bilo potrebno puno da najveći ex-YU tehno olimpijac, slovenački muzički kolos Umek, već sa prvim taktovima zada tempo koji se uz maratonske žurke na Jahorini, neće zaustaviti ni do nedelje uveče! Ovakvu situaciju u svoje iskusne ruke preuzeo je holandski šampion Joris Voorn i priredio spektakularan nastup dostojan udarnog termina na Exitovoj Dance Areni!

Varijacije house i tehno stilova u setu mahom stvorenom u njegovom amsterdamskom studiju, publiku na 1595m nadmorske visine premestili su u ugođaj najboljih "warehouse" žurki u evropskim metropolama ili na čuvenu Ibicu, gde je Voorn godinama unazad jedan od glavnih aktera! Nakon ovakvih nastupa, završni set na glavnoj bini izveo je Patrice Baumel, čija je intenzivna muzička selekcija, na kraju prve, a odmah uspešne noći Festivala 84, bila prava katarza.

Rejveri su tokom noći zaposeli i obližnji Super G Afterparty u velikom klubu hotela Bistrica, gde se tokom noći zakuvala ozbiljna žurka uz domaće majstore kao što su Billain, Forest People i Worda, a koja je potrajala sve do 10 ujutro!

Maratonske žurke ne prestaju - večeras se traži karta više!

Večeras na Olympic glavnoj bini odjekivaće rok rifovi kultnog Van Gogha, da bi nakon njih nastupili Asian Dub Foundation koji ne kriju oduševljenje što ponovo nastupaju pod okriljem Exita! Odmah zatim, britanski hitmejkeri Sigma raspametiće publiku, a slede i nastupi ruskih zvezda Filatova & Karasa, kao i Mahmut Orhana i Burak Yetera. Žurka će čitavog dana biti u punom zamahu, te će tako na Addiko Jump bini nastupati Mahir Beathouse, ali i Filatov & Karas u specijalnom setu, dok će na Vučko bini glavna zvezda biti nemački DJ Sandrino, kao i Kristijan Molnar. Žestoko će biti i na Switch bini, zahvaljujući Helem Nejse i ekipi iz sastava Frenkie, Kontra & Indigo. Više informacija o Festivalu 84 i ulaznicama koje se kupuju na ulazu na festival, dostupno je na zvaničnom sajtu na ovom linku.

Foto: Promo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.