Ritmovanje

Bosiljka Zirojević, Galerija doma omladine u Beogradu, izložbu je otvorio prof. Kosta Bogdanović, a likovni osvrt za katalog napisao je Miloš Arsić, likovni kritičar.
Aluminijum i akril, belo i plavo, površine/ linije i objekti/ slike, slike ritma i ritam slika, geometrijska apstrakcija, vertikale, horizontale i ... i... Ritmovanje

Kosta Bogdanović: ... Svi stari narodi gajili su kulturu metala, ali isti metal za sve narode nema istu vrednost, jedan narod, kultura, civilizacija a zove se Rimska, naročito dame, je posebno volela srebro koje je za njih predstavljalo otmenost, a refleksija na radove ovde izložene ne nameće se prisilno- aluminijumska folija doslikana akrilikom dobija svoju novu prvoklasnu eleganciju.
U našoj civilizaciji, informatičkoj, ne možemo bez metala, koji sada ovde vidimo kreativno recikliran, jer stvaralački čin u savremenoj umetnosti prevazilazi osnovne funkcije materijala, u upotrebi su svi materijali osim onih kojih se umetnik nije setio, a ova izložba kao rekapitulacija bilo kog od izloženih dela, bilo malog ili velikog formata, na neki likovni način preoblikuje i sam prostor galerije nenametljivo i elegantno...

... lako je u osnovi ovih radova "podsticaj uzaludnosti" kao mirenja ritma i ritmovanja, ontoloske i fenomenoloske datosti, pretočenog u odnos organske strukture (ritam) i procesa njegovog "isredištavanja" kao zbilje spoljašnjeg (ritmovanje), formirane predstave apstraktnih znakova upućuju na odgovarajuće bogatsvo emocija koje Bosiljka Zirojevic pretače u, više prekrivani nego skrivani doživljaj sopstvenog egzistencijalnog ritma.
Miloš Arsić

Ritam kojim je osećanje prisustvovanja činu prezentacije umetničkog dela u formi izložbe ispunilo galeriju i preneo se sa slika na publiku, odišući skladom od kog je jedino bilo veće uživanje u jednostavnoj iskrenosti viđene umetnosti, od ljubaznog i prijatnog osmeha umetnice do sveprisutne atmosfere svečanog trenutka samog događaja, budi maštu, igranjem kroz slobodu ličnog isčitavanja, podvlačeći tako još jednom sam naslov: Ritmovanje.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još