Terra

U okviru projekta Pogledi 2007 u Galeriji ’73 u toku je izložba na kojoj je predstavljen izbor učesnika koji su u periodu od 1982. godine do 2007. godine stvarali u ateljeu "TERRA". 


Među kojima su: Mira Brtka, Borislava Nedeljković Prodanović, Miroslava Kojić, Dragana Ilić, Željka Momirov, Miodrag Miša Popović, Tomislav Kauzlarić, Nikola Janković, Milun Vidić, Dragomir Mileusnić, Milija Glišić, Vladimir Komad, Ratko Vulanović, Kosta Bogdanović, Slobodan Kojić, Sava Halugin, Ljubomir Denković, Nikola Vukosavljević, Mladen Marinkov, Ante Marinović, Pavle Pejović, Mrđan Bajić, Đorđije Crnčević, Dušan Otašević, Dragoslav Krnajski, Rajko Popivoda, Veljko Lalić, Dušan Marković, Zdravko Joksimović, Dobrivoje Bata Krgović, Dragan Jelenković, Gabrijel Glid, Vladimir Perić Talent i Đorđe Arnaut.
 

Beogradska publika ponovo ima priliku da nakon duže vremena vidi deo jedne od najznačajnijih zbirki skulptura sa ovih prostora koja svojim vrednošću prevazilazi okvire sredine u kojoj je nastala, te s pravom nosi naziv internacionalna. Još jedan put ćemo biti u mogućnosti da se uverimo u uticaj i značaj simpozijuma "TERRA" na skulpturu i istoriju likovne kulture ovih prostora. Današnja savremena likovna scena, kada se o njoj govori, naprosto ne može da zaobiđe, kako radove koji su nastali na simpozijumu, tako ni autore koji su stvarali u, sada već čuvenom, "Pogonu II". Činjenica je da su pojedini radovi, čak veći deo njih, nastali na TERRI u poslednjih dvadeset i pet godina najbolji i najsjajniji deo savremene skulpture sa ovih prostora. Naprosto je TERRA sačuvala ideju o skulpturi i u najtežim trenucima, te je tako postala bitna karika u istoriji savremene srpske skulpture, čuvajući istoriju i stvarajući i promovišući budućnost kroz autore koji su tek stasavali, a koji su sada značajan činilac naše savremene likovne scene.

Da se sve desi na najsvetliji način te da jedna ideja postane istorija, pre svih, treba istaći Slobodana Kojića koji je, slobodno možemo reći, životnim delom zadužio savremenu srpsku skulpturu i svoje kolege vajare koji odlazak u TERRU doživljavaju poput hodočašća. Ne treba zaboraviti ni pojedince poput Milana Ramajia koji je utkan u gotovo sve radove, ni prijatelje TERRE poput Irine Subotić, Bele Durancija, Vasilija Sujića, Bratislava Ljubišića, Save Stepanova, Koste Bogdanovića, Save Popovića koji su čuvali TERRU na njenom putu ka istoriji. Mnogo je prijatelja, takozvanih Terrarorista, koji žive zajedno sa TERROM.

Sve to se da osetiti i na ovoj izložbi u sjajnom prostoru Galerije ’73 gde terakota sija punim sjajem, gde od radova prisutnih autora publika dobija pregršt zadovoljstva.

Pogledajte još