Pažnja dame: Vežbe tope kilograme

0

Za žene srednjih godina ili starije, stručnjaci navode da je jedan sat vežbanja dnevno neophodno samo za održavanje telesne težine

Svetska zdravstvena organizacija(SZO) saopštila je da više od milijardu odraslih osoba ima prekomernu težinu, dok je najmanje 400 miliona ljudi gojazno.

Mada zvuči staromodno, lekari kažu da je najbolji način za gubljenje telesne težine – manje jela i više vežbanja. Ali za žene srednjih godina ili starije, stručnjaci navode da je jedan sat vežbanja dnevno neophodno samo za održavanje telesne težine. Što je žena teža, mora više da se potrudi u gubljenju kalorija.

Život jednostavno nije pravedan. Biološki, žene imaju više telesne masti od muškaraca. Njima je potrebno manje kalorija nego muškarcima. Za većinu žena i muškaraca, uklapanje jednog sata umerenog vežbanja u već grozničav dan je veoma teško, ako ne i nemoguće.

Ali za mnoge žene, većina sati tokom dana već je popunjena punim radnim vremenom i porodičnim obavezama. Na kraju dana, kada je reč o SAD, nema raspoloženja za spremanje prave večere kada je brza hrana toliko dostupna, ali i loša po telesnu težinu.

Međutim, neke žene koje posećuju jednu u Bostonu tvrde da su voljne da uklope jedan sat vežbanja u svoj dnevni raspored.

“Rado bih to uradila ako će to održavati moju težinu i očuvati moje zdravlje”, – izjavila je Džejn Devern reporterki Glasa Amerike dok je njena prijateljica Džin Holms spremna da pristupi vežbanju “radi kontrole i održavanja svoje težine”.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da je procenat Amerikanaca sa prekomernom težinom porastao za 60 odsto u periodu između 1991. i 2000. godine.

SZO takođe navodi da je više od milijardu odraslih osoba u drugim zemljama u istom stanju. I dok ima dosta saveta o tome kako izgubiti kilograme, nova studija proučavala je način života žena srednjih godina i starijih koje održavaju normalnu telesnu težinu, a ne drže dijetu.

Istraživanja su ustanovila da su fizičke aktivnosti delotvorne u kontrolisanju telesne težine među ženama koje su počele da vežbaju dok su imale normalnu telesnu masu.

Dijetetičarka Min Li i njene kolege iz Ginekološke klinike Brigam u Bostonu proučavali su podatke o 43.000 žena prosečne starosti 54 godine. Tokom perioda od 13 godina, žene su bile podeljene u tri grupe. Prva grupa je svakodnevno vežbala po 60 minuta, druga je vežbala 30 minuta dnevno dok je treća vežbala manje od pola sata dnevno.

“Grupe sa kraćim vremenom vežbanja imale su značajno više šansi da dobiju na telesnoj težini, u poređenju sa najaktivnijom grupom žena”, istakla je Min Liuz savet da bi žene sa većom telesnom težinom trebalo da nastave sa vežbanjem.

“Iako naša studija pokazuje da to možda nije dovoljno za održavanje normalne težine, dovoljno je da umanji rizik od razvoja mnogih hroničnih bolesti, uključujući srčana oboljenja, određene vrste raka i dijabetesa tipa 2”, upozorila je ona.

Istraživači naglašavaju da je, iako vežbanje pomaže u prevenciji bolesti, jedini način na koji žene sa viškom kilograma mogu da ih izgube je – smanjenje unosa kalorija u organizam.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.
(FoNet)

ŽENEVA, 28. april 2010.  

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.