PREPOZNAJTE IH: Osam tihih simptoma koji mogu da ukažu na ozbiljne bolesti

1. Oštećeni zubi

Ne osećate žgaravicu, ne konzumirate slatka gazirana pića, ali vaša zubna gleđ je jako oštećena? Idite kod svog doktora opšte prakse i tražite uput za gastroenterologa, pošto vam je gleđ verovatno nagrizla želudačna kiselina.

Još neki simptomi koji upućuju na ovo stanje su česte upale grla i konstantno loš okus u ustima.

2. Hemoroidi

Nisu nimalo bezazleni i ne smete da ih ignorišete. Morate da se konsultujete sa svojim doktorom oko pravilne metode lečenja. Ako imate hemoroide koji se ne povlače nakon tretmana - postoji verovatnoća da to uopšte nisu hemoroidi.

To mogu da budu izrasline koje upućuju na Kronovu bolest, autoimunu upalnu bolest digestivnog trakta.

3. Osip praćen svrabom i ljuštenjem kože

Kada se ovakva reakcija pojavi na laktovima, kolenima, glavi ili leđima, to je uglavnom znak ekcema. Međutim, može da upućuje i na intoleranciju na gluten.

4. Promene u rukopisu

Kada pomislite na Parkinsonovu bolest, verovatno vam na pamet prvo padne tremor. Međutim, jedan od prvih znakova koji ukazuju na tu bolest je promena u rukopisu. U jednom obimnom medicinskom istraživanju iz 2013. godine, lekari su od obolelih od Parkinsona tražili da napišu jednu rečenicu 10 puta na istom papiru.

Sa svakim sledećim pisanjem njihova slova su postajala sve manja, a rukopis sve gušći. To se događa zbog nedostatka dopamina u mozgu, koji prouzrokuje ukočenost prstiju. Gubitak čula mirisa je još jedan znak koji upućuje na Parkinsonovu bolest.

5. Promene u pamćenju

Povremena zaboravnost nije nešto zbog čega bi trebalo da se brinete, ali ako na svakodnevnoj bazi zaboravljate čak i najjednostavnije stvari (kao npr. put do prodavnice, vožnja na dobro poznatu lokaciju, imena bližnjih), možda bi trebalo da posetite doktora. Ovakve "rupe" u pamćenju mogu biti prvi znaci alchajmerove bolest.

6. Naglo mršavljenje

Izgubili ste više od 5 kilograma, a niste menjali ishranu, vežbali ili se bavili fizičkim aktivnostima koje podstiču mršavljenje? Onda bi gubitak kilograma mogao da bude posledica zdravstvenih problema. Ako je mršavljenje praćeno problemima sa probavom u želucem, morate da posetite gastroenterologa. Naglo mršavljenje često je posledica hipertireoze - pojačanog rada štitne žlezde.

7. Neobjašnjivo gojenje

Za razliku od naglog mršavljenja, do naglog i neobjašnjivog gojenja najčešće može da dođe zbog usporenog rada štitne žlezde tj. hipotireoze. Ona može biti posledica Hašimotove bolesti, autoimunog stanja u kome organizam sam "uništava" štitnu žlezdu antitelima koja stvara.

8. Krvarenje

Obratite pažnju na bilo kakvo "neobično" krvarenje. Iskašljavanje krvi, vaginalno krvarenje, krv u stolici ili urinu - sve to su simptomi ozbiljnijih zdravstvenih problema koje odmah treba prijaviti lekaru.

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još