Lough And Lie Down

Laugh and lie down - video-radovi Jelene Spaić su kratki, skoro dokumentarni zapisi koji, poput stare igre sa kartama zasnovanom na sparivanju, spajaju radove koji na taj način dobijaju nova značenja u traganju za nastavkom igre, razvijajući se ka konceptu ponovnog povezivanja u novi par.

U galeriji četiri projektora na kojima se odvija projekcija video radova - igra, oko njih sedi publika - igrači, a oko njih se šetkaju oni koji su već igrali ili publika publike, koliko vidim uglavnom igrači koji dobro poznaju Jelenin rad - igru. 

Autorka prezentovanih video-radova, kao dobar domaćin obilazi i publiku i igrače, pozdravlja se sa svima, nutka piće koje baš osvežava po ovoj vrućini, ali i prati kako se sama igra odvija. Komentari i navijanja, sve je tu i svi su pobednici. Po završetku jedne partije igri nije kraj - počinje nova igra, još zanimljivija, po drugim pravilima - uvek novim i novim, i tako u beskraj...

U modernoj umetnosti video-radovi imaju posebno mesto. Možda je na neki način u svetu njihov značaj veći nego što je to slučaj kod nas. Same osnovne karakteristike i mogućnosti tehnike stvaranja umetničkog dela i njegove prezentacije u startu pružaju odlične mogućnosti na polju eksperimentisanja. U početku novi i neistraženi mediji, danas razvijeni do savršenstva, u suštini nisu izgubili svoju svežinu (brzo i lako provesti ideju u delo) već su naprotiv stvorili nove prostore za delovanje unutar samog medija. 

U celu ovu priču Jelena se svojim delom savršeno uklapa, njen rad se poistovećuje sa idejom i smislom iste. Video-umetnost je novom slobodom nastalom pojavljivanjem novih umetnika i novih svežih ideja dobila na značaju i zadržala svoje mesto i uticaj na daljne tokove u modernoj umetnosti. Biti deo toga, makar i kao publika, lep je osećaj i zato Jeleni jedno veliko Hvala!

Dragan Kljajić

Pogledajte još