BEŽE OD VOĆA I POVRĆA: Amerikanci dnevno bacaju 150. 000 tona hrane!

Ta hrana koja se baca u kantu za smeće uzgajala se na oko sedam posto američkog poljoprivrednog zemljišta i hiljade milijardi litara vode su upotrebljene za njen uzgoj, kaže se u članku koji je objavio list PLOS ONE.

Ta hrana takođe predstavlja 30 posto kalorija koje svakodnevno konzumira svaki Amerikanac.

Voće i povrće predstavljaju 39 posto svih namirnica, nakon kojih slede mlečni proizvodi (17 posto), meso (14 posto) i žitarice (12 posto).

Među najređe odbacivanom hranom su čips, ulje, slatkiši i bezalkoholni napici.

Bolji prehrambeni režimi se temelje na većem udelu voća i povrća, koje se bace u većim količinama od drugih namirnica – objašnjava Meredit Najls, asistentkinja na Univerzitetu u Vermontu.

Zdrava prehrana je važna i ona je izvor brojnih prednosti, a što više pazimo na prehranu, sve smo svjesniji bacanja hrane – dodala je.

Istraživanje, koje se zasniva na državnim podacima i anketama o bacanju hrane između 2007. i 2014. godine, izveštava o “značajnom” uticaju na okoliš i na poljoprivrednike. “Taj otpad odgovara žetvama” s više od 350 miliona kg pesticida i gotovo milijardu kilograma gnojiva “svake godine”, prema tom izvoru.

Obuka potrošača

Među mogućim rešenjima problema, istraživanje predlaže obuku potrošača kako bolje pripremiti i uskladištiti sveže voće i povrće i predlaže da vlada usvoji programe sprečavanja bacanja hrane.

Glavni autor Zak Konrad iz kancelarije za poljoprivredna istraživanja u Severnoj Dakoti je istaknuo da se hrana baca na nekoliko razina.

Holistički pristup će postati sve važniji u pronalaženju trajnih načina za potrebe rastuće svetske populacije - zaključio je, piše Hina.

Izvor: Azra.ba
Foto: Pexels/Ilustracija

Pogledajte još