Razmrdajte se, dobro zabavite i pružite podršku našim školarcima

U okviru programa ZdravoRastimo, koji se u Srbiji sprovodi trinaestu godinu zaredom, prošle nedelje pokrenuta je kampanja "Svaki dan je sportski dan" sa ciljem da motiviše decu školskog uzrasta, ali i odrasle, da u redovnu dnevnu rutinu uključe zabavnu i jednostavnu fizičku aktivnost i tako steknu zdravije navike.

Ostalo je manje od 90 dana do sezone sastavljanja novogodišnje liste odluka, na kojoj se uvek visoko kotira obećanje da ćemo redovno vežbati. I uvek je, nažalost, jedno od onih od kojih najbrže odustanemo. To potvrđuje i statistika. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije za 2022. godinu, u Srbiji je fizički neaktivno 35 odsto muškaraca i 44 odsto žena.

Još više zabrinjava manjak fizičke aktivnosti kod dece, a najvažnija je baš u periodu intenzivnog rasta i razvoja. Redovna rekreacija jača mišiće i kosti, stimuliše pravilno disanje, pospešuje rad mozga i srca, jača imunitet i smanjuje rizik od hroničnih bolesti u odraslom dobu. Takođe poboljšava raspoloženje i smanjuje simptome stresa, a za decu je posebno značajna i zbog toga što podstiče druženje i doprinosi razvoju komunikacijskih veština.

Istraživanje Instituta Batut sprovedeno u više od sto osnovnih i srednjih škola otkriva alarmantne podatke: samo jedna trećina školske dece (33,6%) fizički je aktivna svakog dana sat vremena kako preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. A kako rastu, sve manje su aktivni – broj minuta provedenih u rekreaciji manji je na početku srednje škole nego što je bio u osnovnoj.

Kako bi podstakao decu, ali i sve građane da steknu naviku redovnog vežbanja, Nestlé Srbija je u okviru svog tradicionalnog ZdravoRastimo programa pokrenuo kampanju "Svaki dan je sportski dan". U osnovi je ideja da ako minimalno 21 dan zaredom ponovimo neku radnju, ona će nam preći u naviku, u ovom slučaju veoma zdravu. To umnogome olakšava da nam vežbanje postane deo rutine.

Upravo na toj primesi, u okviru projekta ZdravoRastimo pokrenut je 21-dnevni izazov koji je nazvan Nacionalno razmrdavanje. U njegovoj osnovi, tokom tri nedelje, deca i nastavnici u školama širom Srbije odvojiće malo vremena svakoga dana za fizičku aktivnost, pored redovnih školskih obaveza. Da bi mališani dobili adekvatnu podršku, ovogodišnja kampanja pokreće i poziva celu Srbiju da se uključi u jednostavne fizičke aktivnosti i iste podeli na društvenim mrežama sa oznakama #svakidanjesportskidan, #nacionalnorazmrdavanje i #zdravorastimo.

Istraživanje koje je Nestlé sproveo u februaru ove godine pokazuje da deca u Srbiji ne jedu dovoljno voća i povrća. Oko dve trećine njih unosi dve porcije dnevno umesto preporučenih pet. U uzrastu do 9 godina skoro sva deca redovno doručkuju, dok u starosnoj grupi od 10 do 16 godina čak 17 odsto dece ponekad preskoči doručak.

U kombinaciji sa neadekvatnom ishranom, posledice nedovoljne fizičke aktivnosti su ozbiljne i dugoročne. U Srbiji je prekomerno uhranjena skoro petina učenika (18,2%), dok je skoro svaki šesti učenik gojazan (5,7%). Česte su i degenerativne promene koštanog sistema. Zbog toga što mnogo vremena provode savijeni iznad mobilnog telefona, mogu da dobiju takozvani "telefonski vrat" – bol u vratnom delu kičme praćen trnjenjem ruku.

- Moderan način života ne možemo u potpunosti da promenimo, ali možemo i moramo da menjamo navike kako bismo odgajili zdravije i srećnije generacije. Ovom kampanjom smo hteli da pokažemo da to ne mora da bude teško. Jedan od razloga zašto odustajemo od redovnog vežbanja su preambiciozni ciljevi. Ne moramo obavezati ni decu ni sebe na naporne treninge koje ćemo posle nekog vremena gledati da eskiviramo. Sigurna sam da svako od nas može da pronađe fizičku aktivnost koja ga ispunjava, a istovremeno ne oduzima previše vremena od svakodnevnog rasporeda - istakla je Koraljka Novina Brkić, koordinatorka ZdravoRastimo programa.

Zato nema potrebe čekati ponedeljak, sledeći mesec ili novu godinu. Uvedite porodični ritual jutarnje fiskulture, igrajte s decom uz omiljenu muziku ili organizujte sportski turnir u komšiluku. Pretvorite svaki dan u sportski dan i pomozite detetu da stvori novu zdravu naviku koja će mu koristiti za ceo život. Dovoljan je samo 21 dan dobre zabave i zdrave navike će doći prirodno.

Foto: Promo

Pogledajte još