Negovanje tradicije na Staroj planini

Turističko-kulturna i privredna manifestacija "Đurđevdanski susreti - Molitva pod Midžorom" u selima Vrtovac i Balta Berilovac biće održana u četvrtak, 6. i subotu, 8. maja, saopštila je Turistička organizacija Opštine Knjaževac.

Manifestacije posvećene očuvanju i negovanju tradicije na Staroj planini, ove godine okupiće brojne posetioce, meštane, njihove rođake i prijatelje, a prema najavama organizatora, atrakcija za turiste biće rituali paganskih i hrišćanskih obreda vezanih za život i rad na Staroj planini.

Najavljena je i priprema jagnjeće čorbe, izložba starinskih jela pripremljenih i serviranih na tradicionalan način, izložba suvenira, proizvoda starih zanata, kao i bogat zabavni program.

Predviđeno je i održavanje tradicionalnih čobanskih igara u disciplinama - "Seko, donesi mi mleko", "Da je brava kao mrava", "Vijenje venaca", "Nadvlačenje konopca", "Bacanje kamena s ramena", "Skok u dalj iz mesta" i druge.

Najavljeno je da će posetioci u subotu 8. maja u selu Vrtovac moći da obiđu Kalavat, ćeliju Svetog Đorđa, dok će u školskom dvorištu u selu Balta Berilovac biti prikazana tradicija i vrednosti Stare planine. 

Izvor: Glas javnosti
5. maj

Pogledajte još