636: "Simpsonovi" oborili rekord po broju prikazanih epizoda na američkoj televiziji

Kanal Foks emitovao je u nedelju 636. epizodu serije o čudnoj porodici Simpson i na taj način je oborila rekord vestern serije "Gunsmoke" koja je imala 635 epizoda posle 20 godina emitovanja.

Taj rekord dolazi u trenutku prve polemike o seriji i odnosi se na lik Apua Nahasepimapetilona, upravnika supermarketa indijskog porekla, čiji glas pozajmljuje beli glumac Henk Azaria od početka serije.

Glumac indijskog porekla Hari Kondabulu snimio je dokumentarni film, emitovan u novembru 2017. pod naslovom "The problem njith Apu" (Problem s Apuom) u kojem osuđuje stereotipe povezane s tim crtanim likom, posebno njegov veoma jak akcenat u govoru.

Kreator serije Met Grening, kao i Azaria odbili su da se pojave u tom dokumentarnom filmu kako bi odgovorili na pitanja.

Azaria je posle premijere dokumentarca rekao da ima veoma zanimljive detalje ali produkcija čuvene serije je odgovorila na svoj način u 633. epizodi.

U toj epizodi Mardž Simpson čita knjigu ćerki Lizi u kojoj se nalaze elementi koji mogu da uvrede nečija osećanja.

"Šta treba učiniti?", upitala je Mardž Lizu koja joj je odgovorila: "Teško je reći. Nešto je pokrenuto pre nekoliko decenija i pozdravljeno kao nešto bezopasno a danas je politički nekorektno. Šta da radimo", kaže Liza okrećući se ka portretu Apua koji joj namiguje.

Mardž potom odgovara: "Neke stvari ćemo kasnije rešavati ili nećemo nikako".

Ta aluzija u epidzodi je povećala polemiku do te mere da je Azaria predložio da više ne pozajmljuje svoj glas.

Grening je kasnije reagovao rekavši da je ponosan na seriju i da "živimo u vremenu u kojem ljudi vole da se ponašaju kao da su šokirani".

Serija "Simpsonovi" se emituje od 1989. godine, dobila je nekoliko desetina raznih nagrada i popularna je u celom svetu.

U seriji koja inače ne robuje pravilima o političkoj niti bilo kakvoj drugoj korektnosti, pojavljivali su se glasovi poznatih ličnosti kao što je bivši britanski premijer Toni Bler i vlasnik Foksa Rupert Merdok, ali se parodija na račun nekih slavnih ličnosti parodiranima ponekad ne dopada.

Izvor: Beta
Foto: Fox/Promo

Pogledajte još