SPREMNO DOČEKAJTE LETO: Četiri načina da zauvek uklonite akne sa zadnjice

Kvržice folikulitisa nastaju od ostataka mrtvih stanica kože i bakterija koje se stvaraju u korenu dlake

Oni koji redovno vežbaju češće su skloni takvoj vrsti akni zbog znoja i uske odeće koju nose za vreme vežbanja, ali postoji nekoliko načina kako sprečiti nastanak ovakvih neugodnih akni.

1. Pri tuširanju koristi proizvode koji sadrže benzoil peroksid

Ako želiš da iskoreniš akne na zadnjici i neugodne kvržice koje od njih nastaju kada se tuširaš ili kupaš koristi proizvode za tuširanje koji u sebi sadrže benzoil peroksid. Taj sastojak obično se koristi u proizvodima namenjenim masnoj koži sklonoj aknama. On deluje tako da sasuši i oslobodi zarobljene mrtve stanice kože i time prištići nestanu.

2. Odčepi pore salicilnom kiselinom

Začepljene pore na zadnjici najbolje ćeš odčepiti salicilnom kiselinom koja se nalazi u proizvodima koji se koriste u borbi protiv prištića. Nekoliko puta nedeljno očisti zadnjicu proizvodima koji sadrže salicilnu kiselinu jer će ona odčepiti pore i dezinfikoviti ih. Zadnjica je poput kože lica, sve što deluje na prištiće na licu, delovaće i na zadnjici.

3. Koristi losion s mlečnom kiselinom

Ako misliš da nakon dobrog čišćenja mesta na kojem imte akne, kožu treba da hidrirate, u pravu su, ali nemojte koristiti obične losione. Klasični losioni će zatvoriti pore i još više ti naštetiti. Koriste losion s mlečnom kiselinom jer ona nežno uklanja mrtve stanice s kože i pomoći će ti da se rešiš kvržica od prištića.

4. Uvek se tuširaj nakon vežbanja

Priznajte da se povremeno posle treninga ne istuširate odmah, nego sedite u oznojanoj odeći iz teretane. Ova loša navika može dovesti do stvaranja prištića na zadnjici pa bi bilo najbolje da se odmah posle vežbanja istuširate.

Izvor: Zdravakrava.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.