Odisejev sindrom

Ines Fontela je donela svoje kofere u Palatu Italija, a u koferima uvek nosi svoju umetnost, a u svojoj umetnosti i kroz nju priča priče o večnoj večitoj temi: Odisejev sindrom

U ambijetalno - instalaciono - konceptualno - performansnoj postavci, izložena dela su se sasvim i savršeno uklopila u izložbeni prostor Palate Italija, komunicirajući s publikom u interakciji prostor - delo - Odisej (pri tom Odisej je bio svako od nas prisutnih bez obzira da li smo već "doputovali" ili tek treba da "putujemo").

Na otvaranju izložbe o umetnici i njenom delu govorili su Alesandra Bertini Malgarini, iz Italijanskog instituta za kulturu, Alesandro Merola, ambasador Republike Italije u Beogradu, Pino Kazagrande, kustos izložbe i sama umetnica Ines Fontela. Ideje i asocijacije koje Odisejev sindrom sadrži zahvalne su za različita čitanja i razumevanja, ostavljaju slobodu nadogradnje osnovne priče kroz lične emocije i iskustva.

Šta nosimo u svojim koferima? Najintimnije delove svojih života - lične stvari i sitnice ili celokupnu baštinu civilizacije kojoj pripadamo, osećanja sazdana od sreće - nesreće, odlazaka- dolazaka, bežanje od problema ili vraćanje i hvatanje u koštac s nedaćama sveta u kom živimo, kraj starog života i početak novog, cvet ili nož, umetnost...

Voz-umetnosti, koji bez voznog reda slobodno putuje svetom, stigao je u naš grad, polazi s prvog perona odmah po prijemu putnika. Spakujte svoje kofere i ne brinite da ste nešto zaboravili, uvek se nađe neko ko će vam pomoći, na primer Ines Fontela.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još